U potresu stradao i Muzej za umjetnost i obrt, oglasio se ravnatelj

30

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović oglasio se nakon potresa koji je zahvatio Zagreb. Šteta nastala potresom i dalje se zbraja, a prilikom obilaska unutrašnjosti Muzeja za umjetnost i obrt, ravnatelj je naišao na tužne prizore. Najviše su stradali drugi i treći kat Muzeja i restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu, a urušen je dio krovišta te su oštećeni brojni povijesni artefakti. Pri tome na službenoj Facebook stranici Muzeja za umjetnost i obrt poručuje:

„Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, kako stanovništvu Grada Zagreba tako i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno – povijesnim građevinama koje su stradale uključujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju. Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost.“

Pogledajte i ostale bolne prizore s zagrebačkih ulica, koje su podijeljene na Facebook stranici i koje je zabilježio Index.

 

Komentari