Stigli rezultati analize: U piću koje je popio mladić iz Rijeke nalazilo se sredstvo za odmašćivanje?

169
mineralna

MUP je izvijestio o rezultatima analize bezalkoholnog pića koje je popio mladić u Rijeci. Ističu kako se u jednom uzorku radi o jako lužnatim vodenim otopinama, dok su ostali uzorci su uobičajeni. Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

“Nastavno na događaj na području Policijske uprave primorsko-goranske “Jednoj osobi pozlilo prilikom konzumacije pića – policijski izvidi u tijeku” obavještavamo javnost kako je Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ proveo vještačenja spornih i nespornih uzoraka koja su mu dostavljena temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Rezultati vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6).

Temeljem utvrđenog kemijskog sastava može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje.

Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka.

Vezano uz prvi prijavljeni događaj na području PU zagrebačke od 7. studenog, također je dovršeno vještačenje tekućine iz plastične boce bezalkoholnog pića te je utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni za ovu vrstu pića. “

Komentari