Ris Pino novi je stanovnik Velebita, a njegovo ime krije posebnu priču

23
Foto: M. Matešić

U svrhu povećanja raznolikosti populacije i sprječavanja izumiranja vrste u posljednjih godinu dana kao rezultat rada međunarodnog tima stručnjaka LIFE Lynx projekta, iz Karpata u Hrvatsku i Sloveniju došlo je 6 risova. Cilj projekta LIFE Lynx je povezati populacije risa u Alpama i Dinaridima u svrhu očuvanja održivosti ugroženih populacija. Projekt je započeo 2017. Godini i traje do 2024. Godine. Euroazijski ris (Lynx lynx) u Hrvatskoj i susjednim zemljana nalazi se pred izumiranjem budući da se već 50 godina potomci razmnožavaju isključivo međusobno. Nažalost, u Hrvatskoj ne živi više nijedan autohtoni hrvatski ris, već su svi uhvaćeni u Slovačkoj ili Rumunjskoj.Tako je i danas nedaleko od vrha Štirovača na Velebitu pušten ris imena Pino.

Njegovo ime zapravo označava podršku i suosjećanje prema Italiji i žrtvama epidemije koronavirusa, a Italija je ujedno i zemlja partner na projektu. Talijanska volonterka Michelle Pozzini, koja od samih početaka sudjeluje na projektu, imala je čast dati ime ovom risu. Ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić tim povodom kazala je: “Izrazito smo ponosni što možemo pridonijeti očuvanju populacije risa na području Velebita te nam je ovo najljepši poklon za naš 21 rođendan, koji obilježavamo 28. svibnja. Velebit je dom tri velike zvijeri pa se nadamo da će se i Pino udomaćiti ovdje.“

Prisjetimo, ovaj mjesec se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj pod motom „Rješenja su u prirodi“ pa je shodno tome dolazak risa Pina važan korak.

Komentari