Rijeka – Europska prijestolnica kulture privlači strane medije, novinari BBC-a snimili prilog o torpedu, reportaža o gradu na Rječini u „New York Timesu“…

60
Foto/Muzej grada Rijeke

Rijeka – Europska prijestolnica kulture posljednjih je godinu dana privlačna brojnim stranim medijima, već su je obišle ekipe »Irish Daily Mirror«, »The Times«, »National Geographic Traveler UK«, »Le Télégramme«, »The Mail on Sunday«, »Magazin Catholic Digest«, »Magazin Auto Touring«, »Giornale Sentire«, »Daily Telegraph« i »Sunday Times«…

britanska tv ekipa
Britanska TV ekipa u Muzeju grada Rijeke

U četvrtak 5. rujna novinari BBC-a posjetili su izložbu “Riječki torpedo – prvi na svijetu” kako bi snimili prilog o svjetski poznatom riječkom izumu i njemu posvećenoj izložbi Muzeja grada.
Prilog je snimljen u sklopu reportaže o Rijeci što će biti emitirana u udarnom terminu na programu BBC One, potom i na BBC Two. U Rijeku su stigli u organizaciji Hrvatske turističke zajednice.

bbc1
Foto/Muzej grada Rijeke

Britansku televizijsku ekipu je u skladištu na Žabici predvodio Ewan Chamberlain. S riječkom izložbom bit će upoznati gledatelji u Britaniji, a nakon toga će biti dostupna na web platformi.

Britanski novinari u prilogu spominju sunarodnjaka Roberta Whiteheada, kao jednog od dvojice riječkih izumitelja torpeda, kao i poveznicu između riječke tvornice i legendarnog filma “Moje pjesme, moji snovi”.

Whitehead je prvotno radio u tvornici strojeva za obradu tkanine u Milanu, potom seli u Trst i zapošljava se u tamošnjem brodogradilištu, nakon toga, zbog boljih uvjeta, seli u Rijeku, u poduzeće Stabilimento Tecnico di Fiume koje je proizvodilo motore i brodove za Austrougarsku ratnu mornaricu. U Rijeci  1850. upoznaje umirovljenog časnika Ivana Luppisa koji je došao na zamisao o izradi torpeda, a ostalo je povijest….

Tijekom nekoliko dana boravka u Rijeci, britanska TV ekipa posjetila je kompleks Benčić, HNK Ivana pl. Zajca, brod Galeb, Korzo, Trstasku gradinu, crkvu sv. Vida, Guvernerovu palaču, Muzej informatike i starih računala Peek & Poke, Astronomski centar i riječku ribarnicu. Povod za posjet Rijeci je titula europske prijestolnice kulture 2020.

Početkom rujna Rijeku je posjetio Alex Crevar, novinar koji redovito surađuje s američkim dnevnim novinama „The New York Timesom“.  Razlog je velika reportaža o Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture u „New York Timesu“.

Crevar je, za svog boravka u Rijeci obišao sve lokacije i ustanove koje će biti dijelom programa Rijeka 2020. Ono što je u Rijeci vidio i doživio svidjelo mu se toliko da je svoj boravak produžio i više od planiranog, sve do petka i otvaranja Porto Etno festivala.

Rijekom ga je proveo Edi Jurković, glavni voditelj komunikacija u Rijeka 2020.

Crevara je posebno oduševilo HNK Ivana pl. Zajca, u razgovoru s poznatim riječkim arhitektom Idisom Turatom saznao je o specifičnostima arhitekture grada te o programskom pravcu „Slatko i slano Rijeka 2020.“ orijentiranome na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u srcu Rijeke.
Crevara je posebno zainteresirao brod „Galeb“, njegova turbulentna povijest, podatak da je čak dva puta bio potopljen  i ideja o brodu – muzeju, što bi za goste, posebno iz Amerike, bila posebno atraktivno. Tijekom boravka u Rijeci, najavljen je njegov susret s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, pročelnikom za kulturu Ivanom Šararom, ali i direktoricom Rijeke 2020 Eminom Višnić, prenosi Novi list.

Sredinom kolovoza veliku reportažu o Rijeci objavio je i »The Welt«, jedne od najtiražnijih njemačkih dnevnih novina.

U Rijeku stižu novinari francuskog Le Monda, ekipa talijanske radiotelevizije RAI koju zanima izložba »D’Annunzijeva mučenica/L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO“ o stogodišnjici D’Annunzijeve okupacije Rijeke, a otvara se 12. rujna u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Komentari