Pucnjava u širem zaleđu Rijeke, izletnici svjedočili uhićenju 32 ilegalna migranta. Gorani pitaju – kakva im je perspektiva?

160
Foto/Facebook vica Urbanac

Ministr unutarnjih poslova Davora Božinovića objavio je na Twitteru kako pokušaji ilegalnih migracija nisu prestali za trajanja borbe protiv koronavirusa te kako s popuštanjem mjera i povećanjem mobilnosti očekuju veći pokušaj ilegalnih migracija. Poručio je da MUP kontrolira granicu i takve pokušaje zaustavlja. Riportal. prenosi svjedočenje izletnice o uhićenju 32 migranta u zaleđu Rijeke.

Protekle nedjelje u širem zaleđu Rijeke odvijala se prava drama. Policija je na području NP Risnjak, na jednoj od ponovno “oživljenih” migrantskih ruta, nakon opsežne akcije uhitila čak 32 migranta, redom mlađih muškaraca”, kako je u svojoj objavi na Facebooku opisala izletnica T.R., prenosi Riportal.

Kako tvrdi, pri spuštanju s Risnjaka prema Vilju čuo se jedan pucanj, a potom i desetak uzastopnih. Zaključili su da to vjerojatno ima veze s migrantima i nastavili put kada su naišli na specijalnu policiju i veću grupu uhvaćenih migranata, opisala je T. R. dodavši kako su izbrojili 32 mlada muškarca. Dodaje kako je sretna što su ih je presrela specijalna policija prije nego li je ona u društvu prijatelja naišla na njih.

…konstatiram da ne bih voljela da nam se dogodio takav susret, a osobito kad odem sama na brdo – nakon ovoga danas neću to sigurno raditi barem neko vrijeme.

Dijelim ovo na Public da ima bolji reach jer nisam primijetila da se u medijima priča o ponovnoj aktivaciji migrantskih ruta, te da budete svjesni situacije. Siguran vam korak i sretan povratak, uvijek!”, poručila je izletnica.

Ipak, Gorani se, čini se, ne osjećaju sigurnima.

Stavili su nam cijelu državu u karantenu zbog virusa, premda ja osobno ne poznajem niti jedinu osobu iz moga okružja da je bolovala od njega. Zatvorili su nam granice bez problema a svaki dan u 14 sati brojali smo bolesne i mrtve u direktnom TV prijenosu. No, ajde sve OK ako je zdravlje u pitanju nema se tu što raspravljati, imamo stručnjake za koje svi više-manje mislimo da su odradili dobar posao, a država je stvorila barem privid da se brine za svoje građane. Što ćemo sada sa migrantima, njima otvaramo granice, nema testova, nema maskica, nema dezinficijensa. Ta vojska pretežno muškaraca u punoj životnoj snazi, opremljena najmodernijim pametnim mobitelima, dirigirano je pregazila moj Gorski kotar u protekle dvije godine a kako stvari stoje i ove će godine nastaviti u istom tonu. Znaju naši ljudi što je patnja i neimaština pa su im čak i pomagali u njihovoj nevolji, ostavljavši vodu i hranu na prigodnim mjestima a onda su ti isti migranti počeli razvaljivati društvenu i privatnu imovinu a naša država sleže ramenima. Pa, nemate osigurano ovo, nemate osigurano ono. Poznajem na desetke mojih Gorana koje je zadesila takva nevolja. Kakvo osiguranje, zar postoji stavka i u osiguranja protiv najezde migranata. Svašta. Nema zatvaranja granice, nema kontrola po dubini teritorija, nema ako baš želite onog stožera Civilne zaštite, tihe fronte od Crvenog križa, onog privida da država zna i želi nešto napraviti sa ovom krizom. Pitam se ja sada kada nam je ponovno započela sezona migracija, kakva nam je perspektiva u našim životima i turizmu sa ovakvim svakodnevnim problemom zbog kojeg se ne sazivaju tiskovne konferencije, nema propusnica i slično. Od sumraka do zore smo u prisilnoj karanteni garant…“, izrazio je svoje nezadovoljstvo stanjem u Gorskom kotaru na Facebooku Goranin Ivica Urbanac.

Stavili su nam cijelu državu u karantenu zbog virusa, premda ja osobno ne poznajem niti jedinu osobu iz moga okružja da…

Objavljuje Ivica UrbancSubota, 16. svibnja 2020.

 

 

Komentari