Proslava blagdana Velike Gospe – U Svetištu Majke Božje Trsatske očekuje se oko 50 tisuća ljudi

73

Povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza u Svetištu Majke Božje Trsatske održat će se tradicionalni vjerski program.

Gvardijan Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić najavio je na susretu s novinarima blagdansku trodnevnicu te misni program u četvrtak. Procjenjuje da će tijekom blagdana Velike Gospe Trsatski perivoj posjetiti oko 50 tisuća ljudi,. Fra Barbarić je zahvalio Gradu Rijeci i javnim službama na organizacijskoj pomoći.

Blagdanska trodnevnica održava se od ponedjeljka, 12. kolovoza do srijede, 14. kolovoza, kada će na Trsatu, od 18,30 sati, biti služene večernje mise pod vodstvom fra Tomislava Glavnika,  čemu će prethoditi Marijanske pobožnosti u 17.45 sati.

Tijekom proslave Velike Gospe 15. kolovoza, Svete mise u Perivoju Gospe Trsatske započinjat će svakog punog sata od 6 do 10 sati, kao i u 11.30 i 18.30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal fra Ilija Vrdoljak, dok će večernju procesiju i euharistijsko slavlje predvoditi nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Uoči i na dan Velike Gospe biti će uvedena zabrana i preregulacija prometa. Trg Viktora Bubnja bit će zatvoren od 14. kolovoza (od 12 sati) do 15. kolovoza (do 22 sati radi potreba sajma).

Na Velu Gospu, od 6 do 22 sata vozilima će biti zabranjeno prometovanje Šetalištem Joakima Rakovca, od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićevom ulicom, Ulicom Drage Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona, Frankopanskim trgom te Ulicom Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom.

Preregulaciju prometa obavljat će policija i prometne jedinice mladeži.

Organizatori mole posjetitelje da koriste besplatan javni prijevoz koji će na linijama 2 i 8 prometovati po voznom redu. Dodatne linije do Trsata kretat će s Žabice, a autobusi se neće zaustavljati na stanici kod ulaska u trsatsku Crkvu. Najavljena su i dežurstva komunalnog redarstva, vatrogasaca te dežurne hitne pomoći koja će biti smještena kod ulaska u Samostan.

Osim u Trsatskom svetištu, blagdan Velike Gospe bit će obilježen i u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu uz svakodnevne mise od 11. do 14. kolovoza u 19 sati, dok će u četvrtak mise započinjati u 8, 10 i 19 sati.

Komentari