Pomozite mami i djeci, jer doslovno nemaju za kruh

104
majka i dijete

U Facebook grupi “HU Pomozimo – riječka građanska inicijativa” objavljen je novi apel za pomoć. Ovog puta riječ je o samohranoj majci s četvero djece. Objavu i apel za pomoć prenosimo u nastavku:

“Prije desetak dana molili smo za hranu. Sveukupno ste uplatili 7400 kuna što smo utrošili na namirnice za samohrane majke sa malom dječicom, dok osnovnoškolce nismo uspjeli nahraniti, a već imamo novi problem.

Majka koja je samohrana i zaposlena, podstanarka sa troje dječice nema u kući kruha danima. Ako susjedi ostane kruh od jučer, proslijedi to majci, jer njena djeca nemaju opciju da biraju. Plaća joj je minimalna, te se od nje ne mogu svih četvero prehraniti. U posjedu ima automobil star 24 godine, te je odbijena od strane CZSS za zajamčenu minimalnu naknadu, kao i jednokratnu pomoć, jer zakon je takav. Ako imaš auto, ne možeš biti korisnik ZMN-e.

Taj auto joj treba, jer ljeti čisti nekoliko apartmana na Krku da bi ostvarila dodatne prihode, dok na posao svakodnevno ide 6 km u jednom i 6 km u drugom smjeru pješke da bi joj naknada za prijevoz pripomogla u kućnom budžetu. Užas.  I ne žali se puno, jer te naše mamice su takve, baš su borci teške kategorije. I vrhunski su financijski savjetnici, jer kada čujete kako kunu po kunu izokrenu po par puta i planiraju ručkove unaprijed da bi isplanirale i mjesečne troškove, onda znate da se i čuda događaju, a to znaju samo oni koji su bar jednom bili gladni.

Dakle, treba nam trajnog kruha, brašna i kvasca da dječica ne ostaju bez kruha, trebaju nam neki vitamini za mamu, neki malo jači, jer je sva anemična. Potrebni su nam analgetici protiv bolova koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, te pastile djeci za grlo.


Potrebno je i slijedeće:


– ulje
– meso
– povrće i voće
– jaja
– jogurti, mlijeko
– sirevi, salamice
– toaletni pribor (Sve! Apsolutno ništa nemaju)
i sve što biste dali svojoj dječici tijekom dana za pojesti. Djeca imaju 7, 8 i pol i 11 godina i jako žele jagode. Ni ne znaju da li su ih ikada jeli, ali znaju da postoje.
Danas su imali na meniju mlijeko, naravno razvodnjeno, te od jednog jaja (posljednjeg jaja u kući) smućkani bjelanjak kuhan na mlijeku, a u žutanjak umiješano brašno i malo vode i prepečeno na tavi za njih troje. Majka nije jela. Majka često ostane bez obroka.
Ljudi, ponekad je potrebno samo malo osvrnuti se oko sebe i naići ćete na gladnog čovjeka. Zasigurno hoćete, jer to je postala pošast današnjice. Ne pitajte kako se osjećamo nas dvije nakon provjere ove majke.
Sutra, u utorak 24. 05. smo u prostoru od 17 do 19.”

Snimka zaslona 2022-05-24 083926
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari