Plenković u Rijeci: “Siguran sam da će KBC Rijeka, kad se projekt do kraja završi, dignuti standard življenja u Hrvatskoj!”

Danas je položen kamen za gradnju novog bolničkog objekta na Sušaku od osam etaža. Ondje će biti smještene klinike za pedijatriju te ginekologiju i porodništvo, uz pripadajuće laboratorije za potrebe cijeloga KBC-a Rijeka.

34
Foto/Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Rijeku, gdje je sudjelovao na obilježavanju početka radova na izgradnji Nove bolnice na Sušaku, sastao se s predstavnicima Sveučilišta u Rijeci, a potom je posjetio brodogradilište 3. maj.

Po dolasku u Rijeku, premijer Plenković je na Sušaku položio temeljni kamen za gradnju nove bolnice, čime je i označen i službeni početak radova na bolničkom objektu u kojem će biti smještene klinike za pedijatriju te ginekologiju i porodništvo, uz pripadajuće laboratorije za potrebe cijeloga KBC-a Rijeka.

Vlada RH je tijekom 2017. i 2018. godine donijela povijesne odluke za zdravstveni sustav Primorsko-goranske županije i Hrvatske jer je odobrila jamstvo za kreditno zaduženje za projekt izgradnje nove bolnice u ukupnom iznosu 875 milijuna kuna.

Izgradnja bolnice kapitalna je investicija Ministarstva zdravstva i Vlade Republike Hrvatske koja će obilježiti budućnost i kvalitetu medicinske skrbi za građane ovog dijela Hrvatske. Definitivan je to nastavak realizacije zacrtanih aktivnosti, odnosno početka gradnje objekata iz druge faze projekta nove bolnice na Sušaku.

Bolnica će ukupno imati osam etaža, od toga dvije podzemne. Kompleksan projekt uključuje prostor za klinike dječje bolničke zaštite, Kliniku za ginekologiju i porodništvo te tehnološko-gospodarski blok i višeetažno parkiralište. U nadzemnim etažama pored Klinike za pedijatriju i Klinike za ginekologiju i porodništvo bit će smješteni i svi bolnički laboratoriji objedinjeni za potrebe čitavog KBC-a.

Izvođači radova Kamgrad i GP Krk novi bi objekt trebali dovršiti do ožujka 2022. godine.

Premijer Plenković  i ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac spustili su u jamu temeljni kamen u obliku kapsule sustavom cijevi s platforme, na kojoj je održana prigodna svečanost.

Bolnica će imati osam etaža. Vrijednost gradnje ove riječke bolnice od oko 875 milijuna kuna, možda izgleda visoka, istaknuo je Plenković dodavši kako je riječ o modernoj bolnici i velikom ulaganju u hrvatsko zdravstvo.

“Siguran sam da će KBC Rijeka dugi niz godina, kad se projekt do kraja završi dignuti standard življenja u Hrvatskoj, a osobito zdravstvene skrbi”, zaključio je Plenković.

Za svog boravka u Rijeci potom je posjetio brodogradilište 3. maj kojem je Vlada na današnjoj sjednici dala državno jamstvo za zaduženje do 150 milijuna kuna u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i za dovršetak gradnje započetih brodova.

plenki1
Foto/Vlada RH

U izjavi za medije premijer Plenković naglasio je da Vlada nastavlja donositi odluke koje znače srednjoročni stabilizacijski proces za brodogradilište 3. maj. Dodao je kako jamstvo iznosi 26 milijuna eura, a dogovorena cijena za brod iznosi 36,5 milijuna eura.

Komentari