Kupnjom karte 48 sati prije Plitvička jezera će dnevno izgubiti i do 6 tisuća posjetitelja

75

Nacionalni park Plitvička jezera posjećena su u velikom broju tijekom cijele godine. Velika posjećenost prijetnja je onečišćenju tog prirodnog bisera, stoga se stanje nastoji poboljšati novim pravilom. Ulaz na Plitvička jezera bit će dostupan uz kupnju elektronskih vaučera najmanje 48 sati prije.

Plitvička jezera na popisu su UNESCO-ve svjetske prirodne baštine već 40 godina, a nacionalnim parkom proglašena su prije 70 godina. Nacionalni park kao osnovnu djelatnost ima očuvanje prirode pa su smanjenjem gostiju spremni i na slabiji prihod, samo kako bi Plitvička jezera ostala očuvana.

U ljetnoj sezoni planira se ograničiti broj posjetitelja dnevno na 10 tisuća. Na Plitvice više se neće moći ući s kartom kupljenom istoga dana, kao što se dosad prakticiralo. Mnogi su turisti uslijed lošeg vremena na moru krenuli na izlet na Plitvice. Tako bi u jednom danu Park brojao i do 16 tisuća posjetitelja.

Osim prirodi kupnja ulaznice dva dana ranije pridonijet će i zadovoljstvu posjetitelja jer neće biti velikih gužvi. Prosječan boravak u posjetu Plitvicama traje tri i pol sata pa će se prema tome regulirati ulaz. Je li novi režim doprinio čistoći Plitvičkih jezera kazat će ona sama. Naime, najbolji mjerivi instrument za čistoću su sedrene barijere, koje nastaju isključivo kada je voda kvalitetna.

Komentari