Novi kodeks: Vijećnici će morati paziti čak i što pišu po društvenim mrežama

102
laptop

Ministarstvo pravosuđa i uprave predložilo je da se kodeksima propiše da vijeća i skupštine 576 gradova, županija i općina moraju kontinuirano paziti na poštivanje etičkih načela. Ova odluka donosi se kako bi se uredilo ponašanje vijećnika. Oni koji to ne učine prijeti im kazna od 5.000 do 15.000 kuna.

Naime riječ je o novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Poznato je kako sve lokalne jedinice i njihova vijeća te skupštine nemaju istre kadrovske kapacitete stoga je na tragu toga, Ministarstvo ponudilo pomoć u vidu Smjernica za izradu kodeksa ponašanja članova predstavničkih tijela kao pomoć u izradi tog dokumenta.

Poštovanje etičkih načela u komunikaciji

Novi kodeks obuhvatio bi više od 7.000 vijećnika, vijeća i skupština. S obzirom na to da vijećnici nisu u radnom odnosu te im je utjecaj na donošenje odluka ograničeno, Ministarstvo je predložilo kako bi se trebalo kontinuirano paziti na poštovanje etičkih načela i spriječiti svaki potencijalni sukob interesa. U to se ubraja i uzornost, uljudnost, dostojanstvenost, profesionalnost u odnosu s građanima i medijima, dužnosnicima, službenicima i namještenicima, ali i kod korištenja bilo kojeg sredstva komunikacije, uključujući i društvene mreže, donosi Novi list.

Kako bi se osiguralo da se spomenuto provodi kako je propisano, osnovat će se novo radno tijelo ili će se nekom postojećem nadodati ova stavka te će se odrediti drugostupanjsko tijelo. Uz njih bi se imenovali i vanjski članovi u pojedinom gradu ili općini, koji će za svoj rad dobiti odgovarajuću naknadu. Naravno, te osobe moraju biti nedvojbenog javnog morala.

L.B.

Komentari