Kriza ne posustaje: Prijeti nestašica ovih osam proizvoda

93
trgovina

Nestašice namirnica postale su neugodna izvjesnost u posljednjih nekoliko godina. Čak su dosegle točku gdje praznine na policama trgovina više nisu šokantno iznenađenje. Pandemija Covida-19, rat u Ukrajini pa čak i ekološki problemi, uvelike su krivi za ovaj nedavni fenomen, a pogođeni su potrošači u svim dijelovima svijeta.

Dok su neke nestašice iz ranijeg dijela godine počele pokazivati znakove popuštanja, druge se tek sada počinju materijalizirati, potencijalno uzrokujući probleme za kraj 2022. Evo nekoliko namirnica koje su nedavno dodane na popis ugroženih namirnica i moglo bi ih biti teško pronaći dok se spremamo za hladnije vrijeme i sezonu praznika.

Slanutak

Ljubitelji humusa trebali bi razmisliti o tome da popune svoje zalihe. Naime, prijeti nestašica slanutka – glavnog sastojka humusa – i mogao bi doživjeti pad zaliha od čak 20%.

Rat u Ukrajini spriječio je usjeve i izvoz iz Rusije i Ukrajine – dvije zemlje koje su značajni proizvođači slanutka. Australija i Meksiko također su se ove godine suočili s vremenskim problemima, uključujući poplave, što se negativno odrazilo na njihove usjeve. Istovremeno, potražnja za slanutkom i dalje raste.

Kukuruz

Nakon ispitivanja brojnih polja kukuruza na srednjem zapadu u sklopu turneje Pro Farmer Crop Tour, izviđači su ustanovili da su ogromne količine kukuruza u ne baš idealnom stanju i to nakon sezone najezde štetočina, velikih vrućina i malo padalina. Nekoliko američkih saveznih država ima manje prinose nego prošle godine.

Nažalost, nedostatak kukuruza također znači moguću nestašicu mnogih omiljenih nusproizvoda – žitarica, kukuruznog sirupa i kokica.

Proizvodi od rajčice

Suša i nezapamćene temperature dodatno su opteretile poljoprivrednike koji se već suočavaju s inflacijom i sve većim troškovima gnojiva zbog rata u Ukrajini.

Svi ovi nepovoljni vremenski uvjeti mogli bi u konačnici dovesti do toga da mnogi proizvodi na bazi rajčice postanu manje dostupni. To uključuje kečap, umak za tjesteninu i slično.

Pivo

Ugljični dioksid jedan je od ključnih sastojaka u proizvodnji piva, a već godina je opskrba ovim plinom nestabilna. Osim toga, proizvođači piva dodatno se bore s tekućom nestašicom limenki od aluminija.

Smrznuta pizza

Ugljični dioksid također je ključni sastojak u proizvodnji mnogih smrznutih namirnica, uključujući smrznutu pizzu. Obično se koristi kao rashladno sredstvo za očuvanje okusa i teksture smrznutih proizvoda tijekom skladištenja i transporta. Osim toga, pomaže i u sprječavanju kvarljivosti hrane.

Prema tome, proizvođači pizze sočavaju se sa sličnim problemima kao i proizvođači piva, a sve to moglo bi rezultirati nestašicom tih proizvoda.

Maslinovo ulje

Veliki proizvođači maslinovog ulja, Španjolska i Italija, oporavljaju se od užasno teškog ljeta. Ljetne temperature obarale su rekorde diljem zapadne Europe i zavlada je velika suša. Analitičari procjenjuju da bi proizvodnja maslinovog ulja u Španjolskoj mogla pasti za 25 do 30% u usporedbi s prošlom godinom.

Što se tiče Italije, analitičari prognoziraju pad proizvodnje maslinovog ulja između 20 i 30%. Povrh vremenskih neprilika, rat u Ukrajini i problemi s opskrbnim lancem dodatno su pridonijeli rastu cijena maslinova ulja.

Čokolada

Uoči Halloweena moglo bi nedostajati čokolade. Naime, proizvođač slatkiša Hershey objasnio je da je zbog rata u Ukrajini teže nabaviti sirove sastojke poput jestivog ulja i kakaa. Istovremeno, potražnja je nevjerojatno porasla. Zanemareni su sezonski proizvodi kako bi se popunile police trgovina i zadovoljila normalna svakodnevna potražnja.

Puretina

Stručnjaci predviđaju nadolazeću nestašicu puretine, prvenstveno zbog epidemije ptičje gripe koja je harala ove godine. Amerikanci su se 2021. suočili sa sličnim nedostatkom puretine pa bi mogli plaćati puricu po višoj cijeni.

Izvor: Eat This

L.B.

Komentari