Krenula objava izbornih programa

142

Mjesec dana uoči parlamentarnih izbora, krajnje vrijeme da nam stranke pokažu s čim misle pridobiti naklonost birača, pogotovo onih neodlučnih i razočaranih. Reći će netko, ne bi zgoreg bilo, kad bi to radili i koji mjesec ranije odnosno kad bi nudili rješenja i davali ideje cijelo vrijeme. No, dok se takva politička kultura u nas ne razvije -ipak smo relativno mlada demokracija, samo četvrt stoljeća – imamo ovo što imamo.

A imamo između ostalog i 152 registrirane političke stranke, koje bi se mogle pojaviti na izbornom listiću, ukoliko se odluče izaći na izbore. Popriličan dio njih, ipak, gledat ćemo i dalje samo u registru stranaka i nigdje više.

Koalicija na čelu s SDP-om, Hrvatska raste, sa sloganom “Nema povratka na staro” nudi program koji se prije svega oslanja na uspjehe trenutne Vlade, te onda govori i o ubrzanju gospodarskog rasta, poboljšanju poslovne klime, učinkovitijem javnom sektoru, obrazovanju, održivom razvoju, sigurnom društvu, boljem standardu i većoj socijalnoj sigurnosti. Mjere i projekti kojima sve to misle ostvariti mogu se vidjeti na webu hrvatskaraste.org

HDZ stoji na čelu Domoljubne koalicije, te još uvijek nije objavio program, no možda će to učiniti nakon što sutra u Šibeniku završe posljednji skup na kojem ga predstavljaju. Na webu glavne stranke koalicije nalaze se izvještaji iz zemlje i inozemstva, reagiranja istaknutih članova stranke na aktualna pitanja i njihovi medijski istupi te izvještaji sa predizbornih skupova. Na stranici zelimhrvatsku.com (što bi, nakon dosta negativno medijski praćenog gesla “5+”, moglo biti novo geslo kampanje) nalazi se niz stock fotografija koja svaka krije određenu poruku, a sve je prilagođenu laganom dijeljenju putem društvenih mreža.

MOST Bože Petrova na svom webu ima istaknute nacionalne projekte koji se tiču prometa, energetike, prehrambene neovisnosti, ekologije, pravosuđa, rada i obrazovanja, javne uprave i porezno rasterećenja. To će vjerojatno biti i kostur programa s kojim će ići prema biračima, praćeni nekim medijski eksponiranijim političarima poput Drage Prgometa, koji im je nedavno pristupio.

Hrvatska stranka prava, Hrvatska konzervativna stranka i Obiteljska stranka tek su ovaj vikend potpisali izbornu koaliciju, tako da zajednička stranica koalicije “Spremni” još nije spremna, a i program će im očito biti skup vrijednosti i ideja koje zajednički gaje kao “kršćanska i konzervativna” opcija.

Pametno, stranka iza koje stoji Marijana Puljak i koja nije toliko prisutna u medijima 8ili kako bi se reklo, javnom mnijenju), no ima jedan od ozbiljnijih programa u nas, ako ništa prema analizi trenutnog stanja, koji je brzo polučio izvanredne reakcije – pogledajte!

ORaH je na svom webu najavio rast zaposlenosti, rast minimalne plaće i mirovine, zaustavljanje iseljavanja mladih, smanjivanje javnog i rast privatnog sektora, efikasnije i pravednije pravosuđe te javna uprava, rast BDP-a, zaštitu od samovoljnog rasta kamata i kredita, bolju zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb. U svom programu navode i mjere kojima to misle postići, a o njima i javno govore na tribinama diljem zemlje.

Ovo je dakako pregled tek nekoliko spominjanijih opcija i koalicija, stranaka imao kao što smo već napisali, puno puno više. Nastavljamo pratiti…

Komentari