KBC Zagreb dobio novi robotski sustav, koji omogućuje brži oporavak nakon operacije

26

Prije tri tjedna u Kliničkom bolničkom centru Zagreb počeo je s radom novi robotski sustav i dosad je pomoću njega operirano pet pacijenata. To je prvi robotski sustav u u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju u Hrvatskoj, a dobiven je iz bespovratnih sredstava iz EU fondova u vrijednosti od 15 milijuna kuna.

Na predstavljanju robota prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je naglasio da će se nastaviti nabavljanje tehnologije sa sredstvima koja su na raspolaganju iz EU fondova. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da Hrvatska u robotskoj kirurgiji zaostaje za svijetom za 10-ak godina.

U zagrebačkoj bolnici provode se edukacije stručnjaka, koji dolaze i iz Graza. Robotskom kirurgijom operiraju se karcinomi prostate, tumori u trbuhu i prsnom košu, provode se i ginekološke operacije, a dosad su u KBC-u Zagreb novom tehnologijom napravljeni zahvati bubrega i nadbubrežnih žlijezda.

Robotski sustav služi liječnicima kao oči, pomoću kamera imaju bolji pregled nad operativnim zahvatom. Prednost korištenja nove tehnologije tijekom operacije očituje se u manjoj postoperativnoj boli, manjem gubitku krvi i bržem oporavku pacijenta.

 

 

Komentari