Katarina Peović: “Hod za život šalje opasne sociopatske poruke i treba jasno reći da one nisu niti za obitelj, niti za ljubav, a kamoli za život”

79

Katarina Peović istakla je kako je Hod za život zapravo hod protiv reproduktivnih prava, jednakosti žena i muškaraca te protiv solidarnosti i socijalne pravde. Na konferenciji za novinare istakla je: „Okupili smo se da poručimo hodu za tzv. život da neće proći. Svi hodovi u Hrvatskoj su otkazani zbog epidemiološke situacije, u ovom trenutku, a ‘Hod za život’ je u Rijeci ipak odlučio održati se. Čini se da žele inficirati Rijeku, ali neće moći. Crvena Rijeka je uvijek bila grad solidarnosti jednakosti, pravednosti, to znači da je bila za ženska prava, za dostupan i besplatan pobačaj, za izjednačavanje plaća žena i muškaraca, za dizanje plaća, za sve proradničke i ženske politike, koje ženama omogućuju ravnopravnost i bolji život.

To nije hod za život, niti za ljubav, niti za obitelj, iako se kite tako lijepim riječima, jer da jesu za život i obitelj, onda bi bili za radnička prava, za sve ove borbe koje su žene i muškarci, koji su stajali uz njih, izborili stoljetnim borbama. Ovdje u Rijeci smo da kažemo da neće proći takva retradicionalizacija, vraćanje žena u kuhinju, opasne poruke desnice da bi trebalo zabraniti pobačaj, pa čak i silovanim ženama. To su opasne sociopatske poruke i treba jasno reći da one nisu niti za obitelj, niti za ljubav, a kamoli za život.

Sve te termine moramo znati prevoditi, jer kada kažu da su za život, onda kažu da su zapravo protiv pobačaja, kada kažu da su za obitelj, onda zapravo govore da su protiv jednakosti žena i muškaraca, a kada kažu da su za toleranciju, zapravo su potpuno netolerantni. ‘Hod za život’ je hod protiv reproduktivnih prava, jednakosti žena i muškaraca, solidarnosti i socijalne pravde.“
Peović je istakla i kako ljevica u Rijeci konačno ima opciju, koja će stati na kraj toj desnici i suprotstaviti joj se.

Jednako tako, nositeljica koalicijske liste za 7. Izbornu jedinicu Rada Borić rekla je da Hod za život gazi žene svih godina. Dodala je kako se u Hodu za život manipulira djecom, ne poštuju se različitosti i kako još uvijek neki misle da je djeci bolje da budu u domu, nego s obitelji.

Izvor: Jutarnji list

Komentari