HGSS satima čekao helikopter za spašavanje teško ozlijeđene žene: Drugi put bi moglo biti prekasno!

93
Spašavanje na Velebitu (Foto: HGSS)

Hrvatska gorska služba spašavanja primila je poziv za spašavanje nakon što se dogodila nesreća u kojoj je planinarka pala s 4 metra visine i zadobila ozljede glave.

Preko Županijskog centra 112, HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv za pomoć, 26. svibnja u 15:40. Poziv je upućen od planinara PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što se dogodila nesreća, kada je jedna članica grupe pala sa stijene otprilike 4 metra visoke i zadobila ozljede glave, te krvarenje iz nosa.

Nesreća se dogodila nedaleko Velikog Alana na sjevernom Velebitu. Dojavitelj je opisao stanje unesrećene vrlo ozbiljnim, a unesrećena se žalila da ne vidi na lijevo oko, te da ima jake bolove u vratu.

S obzirom na okolnosti nastanka nesreće, simptome i opće stanje unesrećene, procijenjeno je da situacija zahtijeva najviši stupanj hitnosti kako bi se čim prije pružila medicinska pomoć.

Odmah po dojavi pokreće se akcija spašavanja. S obzirom na hitnost i udaljenost (60-ak km od Gospića) te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter, dok u akciju spašavanja zemaljskim putem kreće 14 spašavatelja.

Spašavanje na Velebitu (Foto: HGSS)

U 17:20 spašavatelji dolaze do unesrećene koja je bila u vrlo lošem stanju. Nakon zbrinjavanja, premještena je na obližnju livadu kako bi se helikopter mogao spustiti i transportirati je do bolnice. U 19:00 je stigao helikopter i tim spašavatelja koji je preuzeo unesrećenu i nastavio transport prema zračnoj luci Zemunik, gdje je unesrećena predana timu Hitne medicinske pomoći, te zbrinuta u Općoj bolnici Zadar.

Bila je ovo još jedna vrlo zahtjevna akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo 20 spašavatelja, osim članova Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz Stanice Novska, Split i Rijeka.

“Ono što u ovoj akciji, ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim je dostupnost helikoptera. Nadamo se da to „izgubljeno“ vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom „čekanje“ bude prekasno” napisao je na svojim stranicama HGSS.

Spašavanje na Velebitu (Foto: HGSS)

Komentari