DAB+ tehnologija za radio budućnosti: Gdje je Hrvatska danas kad govorimo o resursima za digitalne prijemnike?

113

U Tvornici kulture održan je panel na temu DAB+ tehnologija za radio budućnosti na kojem su uz moderatore programa Ifku i Šamana, voditelje jutarnjeg programa Radija Tvornice, govornici Bruno Cigrovski, rukovoditelj odjela za radijske mreže Odašiljača i veza, osnivač Media Daily Zoran Kovačić i glavni urednik Radija Tvornice Daniel Berdais, razgovarali o uvođenju nove tehnologije u Hrvatsku.

DAB+ digitalni radio je nova platforma za emitiranje radijskih programa koja prvenstveno pruža prostor za nove programe i nove nakladnike te omogućuje veći izbor sadržaja za slušatelje. Uz veću kvalitetu slušanja zbog nepostojanja smetnji, digitalni radio omogućuje da se uz program mogu emitirati i razni dodatni tekstualni i grafički sadržaji kao što su logo znakovi postaja, EPG (Electronic Programme Guide), coveri albuma i naslovi uz pjesme koje se trenutno emitiraju, razne obavijesti, prognoze vremena, reklame i drugi.

DAB+ je radio budućnosti jer omogućuje: kreiranje novih radijskih sadržaja (programa) koji trenutno nisu mogući jer je FM spektar popunjen i pojava novog programa je moguća samo ako netko od postojećih koncesionara odustane od koncesije, otvaranje novih radnih mjesta u kreativnoj medijskoj industriji i značajno smanjenje potrošnje električne energije te emisije CO2 u odnosu na postojeću analognu FM tehnologiju. Benefiti korisnika su također veliki, naime slušatelji dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg izbora programa i dodatne usluge koje omogućuje digitalni radio – prvenstveno tekst i grafiku koji idu uz audio.

DAB je kao i FM besplatna platforma; nije potrebna povezanost s internetom i zato nema troškova povezanih s podatkovnim prometom. Slušatelj treba imati odgovarajući uređaj koji podržava DAB+ tehnologiju. Ti prijemnici su slični onima za FM i imaju i mogućnost FM prijema. Kućnim uređajima cijena se na razvijenim europskim tržištima kreće od 20 eura na više, a što se tiče auto-prijamnika, krajem 2020. stupio je na snagu EECC pravilnik kojim se propisuje da sva vozila na EU tržištu moraju imati DAB+ prijemnik tako da svi noviji automobili imaju ugrađeni uređaj koji podržava DAB+ tehnologiju. Kod prvog pokretanja prijamnika aktivira se automatsko pretraživanje nakon čega se pojavi se popis radio postaja uvrštene po nazivu.

Evo gdje je Hrvatska danas kada govorimo o resursima za digitalne platforme

U Hrvatskoj je OIV temeljem dozvole HAKOM-a izgradio tzv. multiplex MUX 1 s nacionalno- regionalnim pokrivanjem. To znači da postoji mogućnost emitiranja programa s nacionalnim pokrivanjem ili pokrivanjem pojedine od šest regija i trenutno se provodi popunjavanje tog multipleksa novim programima. U slučaju da se multipleks popuni i da se ustanovi dodatni interes regulatorna agencija HAKOM bi mogla raspisati natječaj za izgradnju dodatnih multipleksa. Na Europskom tržištu je DAB+ uvelike prisutan, prodano je već više od 100 milijuna prijemnika za digitalni radio. Osim toga, krajem 2020. godine stupio je na snagu već spomenuti EECC pravilnik kojim se propisuje da sva vozila na EU tržištu moraju imati DAB+ prijemnik što je sve skupa jasan znak opredjeljenja Europe za prelazak na novu DAB+

digitalnu radijsku platformu. Treba istaknuti i da je DAB+ tehnologija u skladu sa nacionalnom razvojnom strategijom za zelenu i digitalnu tranziciju zbog značajnog smanjenje potrošnje električne energije i emisije CO2. Naime, gašenjem analognih radijskih FM mreža i prelaskom na digitalni radio DAB+ postižu se velike uštede u potrošnji električne energije, a time i emisije stakleničkih plinova.

Nakon polusatnog panela, na kojem su prisutni bili informirani o svim prednostima DAB tehnologije i njezinom uvođenju u Hrvatskoj,  uslijedio je brunch sa specijalitetima i delicijama američke kuhinje iz restorana The Rock Pub pod vodstvom chefa Tee Pilat te koncert banda TV EYE.

L.B.

Komentari