Cijena goriva od utorka opet raste. Dizel ide preko 14 kn?

272
gorivo cijena

Za utorak je najavljeno novo poskupljenje goriva, a prema svemu sudeći, cijena dizela mogla bi skočiti preko 14 kuna. Benzin bi skočio na 13,79.

Najviše će biti pogođene tvrtke koje nude uslugu prijevoza, a osobito one koje u ruralnim krajevima vrše uslugu prijevoza do škole, posla, ljekarne ili trgovine. Autobusni prijevoz više neće moći funkcionirati normalno bez pomoći vlade, upozoravaju iz udruge javnolinijskih prijevoznika.

“Vrlo lako bi se moglo dogoditi da će u Hrvatskoj prijevoz nestati i da će se prestati voziti iz tog razloga što više nemamo pomoć za radna mjesta, a i gorivo je sad otišlo do neslućenih razina. Ugrozit će se i prijevoz srednjih škola, osnovnih, građana cijeli prijevoz će pasti. Mi nemamo za platit vozače, dobavljače, gorivo, ništa”, rekao je za Dnevnik.hr predsjednik udruge Hrvoje Meštrović. Iz udruge javnolinijskih prijevoznika traže pristup gorivu bez ograničenja bude li redukcija, uvođenje prijevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike, nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta te hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama.

“Taj rast cijena će vrlo vjerojatno biti zaustavljen koncem ove godine neovisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini zato će početi djelovati tržišni mehanizmi. Naime, na visokoj razini cijena potrošači će početi smanjivati svoju potrošnju”, poručuje ekonomski analitičar Damir Novonty za Dnevnik.hr.

L.B.

Komentari