Broj novozaraženih u Hrvatskoj je 60, e-propusnice zatražilo i 28 zaraženih koronavirusom

92

U Hrvatskoj je ukupno 1 282 zaraženih osoba, od kojih danas 60 novozaraženih. Nacionalni stožer objavljuje kako je 352 hospitaliziranih i 167 izliječenih. Preminulo je 18 osoba. Od jučer preminuo je 91-godišnji muškarac iz Šibensko-kninske županije i jedan 46-godišnjak u zagrebačkoj bolnici, koji ranije nije bio bolestan. Beroš je kazao: “Nažalost od jučer imamo dvoje više preminulih, riječ je o bolesniku u Šibeniku, koji je 1929. godište i kronični srčani bolesnik, te bolesnik, 1974. godište, u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.”

Markotić je komentirala: “Umrla je mlađa osoba koja nije imala neke značajnije kronične probleme. Upozoravali smo na to. Idemo u sljedeću fazu. Želim upozoriti da nije pravilo da mlađi teže obolijevaju, ali da ima izuzetaka. I zato govorimo da i mlađi trebaju ostati doma i da mogu teško obolijevati. Kod nas u bolnici je četvero mlađih na respiratoru. I čovjek koji je umro jučer bio je između 40 i 50 godina. Obojica su bili desetak dana u bolnici. Zadnjih dana su bili u težem obliku zatajenja ili poremećaja plućnog rada. Naši kolege su postupali najbolje što mogu i trudili su se da naprave sve što mogu. Bili su teško bolesni od početka zaraze.”

Capak je istaknuo kako je 80 medicinskih sestara i tehničara zaraženo u Hrvatskoj.

Što se tiče Primorsko-goranske županije, ukupno je 53 zaraženih koronavirusom, od kojih jedna nova osoba. Izliječeno je 11 osoba.

Božinović se osvrnuo na otvaranje tržnica i uputio apel: “Ja očekujem da će svi poslati do kraja dana sve potrebne informacije i onda ćemo ići s odlukom o otvaranju tržnica uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera jer vidimo da je naša krivulja još uvijek uzlazna, osciliramo na dnevnoj bazi, ali svako pretjerano opuštanje je svojevrstan rizik da nam broj počne jače rasti. Zato apeliram na sve građane i svima se zahvaljujem, onima koji se pridržavaju mjera, da i dalje to čine. U ovo doba godine bi vaše informativne emisije često javljale o požarima. No sad to nije prioritetno, ali požara i dalje ima. I to velikih. Svi ovi požari su posljedica neopreznog spaljivanja. Apeliramo na građane da biljni otpad kompostiraju, a ako ga ipak misle paliti, neka obavijeste vatrogasce. Pojedine su jedinice lokalne samouprave donijele odluku o zabrani spaljivanja pa pratite upute.”

Nadalje, Božinović se osvrnuo i na situaciju s e-propusnicama.Naime, istaknuo je da su 394 osobe kojima je određena mjera samoizolacije tražile e-propusnicu te među njima i 28 zaraženih koronavirusom.

Komentari