Apsurdi HŽ-a ne prestaju se nizati: Vlak Osijek – Zagreb, danas vozi čak sat vremena dulje nego pred 27 godina!

Od vremena parnih lokomotiva, pa sve do danas, duljina putovanja na relaciji Našice-Slatina uspjela se smanjiti za "punih" sat vremena

418

Trajanje vožnje Inter City vlaka Hrvatskih željeznica, na relaciji Osijek – Zagreb danas iznosi 4 sata i 27 minuta. Usporedi li se trajanje vožnje na istoj relaciji sa voznim redom iz 2011. godine, kada je putovanje trajalo 4 sata i 19 minuta, slijedi da se navedeno putovanje u samo šest godina produljilo za osam minuta, prenosi Telegram.

No, ovo nikako nije najveći apsurd u cijeloj priči. Naime, usporedbom trenutnog voznog reda na relaciji Osijek – Zagreb, sa onim iz svibnja 1990. godine, dakle pred gotovo 27 godina, moguće je uočiti da je putovanje na navedenoj relaciji trajalo 3 sata i 20 minuta. Da, dobro ste pročitali, pred 27 godina, trajanje vožnje na ovoj relaciji bilo je sat i sedam minuta kraće nego danas!

Ovdje nije kraj bizarnim informacijama. Naime, Telegram navodi i kako je od Austrougarske monarhije, kada su još prometovale parne lokomotive, pa do danas, duljina putovanja na relaciji Našice-Slatina uspjela biti samo udvostručena. Dakle, bilo je potrebo punih 115 godina kako bi se duljina puta od sat i 55 minuta skratila na 54 minute!

Sudeći prema svemu navedenom, vrijeme je za Hrvatske željeznice odavno stalo, a za razliku od većine razvijenih zemalja Europe i svijeta, gdje vlak postaje konkurentno prometno sredstvo ostalim oblicima prijevoza, a vrijeme putovanja se iz godine u godinu skraćuje, Hrvatska kao da je po tom pitanju krenula putem nekog drugog kolosijeka, putem kolosjeka koji očito vodi unatrag!

Komentari