10. listopada – Svjetski dan beskućnika

Organizacije iz čitavog svijeta, pa tako i one hrvatske, danas na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

130

Proteklih godina članice Hrvatske mreže za beskućnike su Svjetski dan beskućnika obilježavale javnom akcijom “Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške!” te akcijom Otvorenih vrata prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike. Ove godine diljem Hrvatske, članice Hrvatske mreţe za beskućnike će provoditi akciju “Beskućnici svome gradu”, koja će se održati na Svjetski dan beskućnika, 10. listopada, s početkom u 10:00 sati. Korisnici, volonteri i djelatnici prihvatilišta i prenoćišta provest će društveno korisnu akciju u svojim lokalnim zajednicama.

Hrvatska mreža za beskućnike je krovna nacionalna mreţa pružatelja usluga beskućnicima (prihvatilišta i prenoćišta) u Republici Hrvatskoj te drugih udruga i organizacija koje se bave problematikom beskućništva u Republici Hrvatskoj.

Akcijom “Beskućnici svome gradu” posebno se želi istaknuti:

– Korisnice i korisnici prihvatilišta i prenoćišta u Hrvatskoj sudjeluju u nizu društveno korisnih akcija u svojim gradovima i predstavljaju izuzetan resurs u provođenju istih.

– Potrebno je povećati zapošljivost i mogućnosti zapošljavanja radno sposobnih beskućnika i osoba u riziku od beskućništva, koji su zbog predrasuda u izuzetno podređenom položaju na tržištu rada.

– U gradovima diljem Hrvatske borave ljudi na ulicama, javnim prostorima, napuštenim i derutnim prostorima, podrumskim stanovima, kamp-kućicama, nastambama, objektima bez struje i vode. Potrebna im je pomoć lokalne i područne samouprave, humanitarnih udruga i svih građana!

– Unatoč zakonskoj obavezi još uvijek postoje veliki gradovi i središta županija koji nemaju programe ili projekte za beskućnke.

Cilj ove i sličnih akcija jest naravno i senzibiliziranje javnosti za problematiku koja je iz dana u dan sve veća. Pozivamo vas da se, ovisno o svojim mogućnostima, uključite u volonterske aktivnosti koje udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe provode u vašoj okolini i pripomognete barem na taj način!

Komentari