Ne propustite operni dragulj Bellinija – “Norma”

Bellinijeva opera "Norma" je pod dirigentskim vodstvom Stefana Rabaglie, u režiji Christiana Romanowskog i umjetničkim vodstvom Dunje Vejzović

119

Ako operu možemo smatrati tvornicom osjećaja, „Norma” je u tom slučaju vrhunac belcanta. Nekontrolirane emocije dolaze do izražaja u posve kontroliranom umijeću pjevanja.

Bellinijeva „Norma“ izvrstan je primjer nemoguće umjetničke vrste – opere. Inscenirati operu znači neprestano postavljati pitanja, ali nipošto pod svaku cijenu davati odgovore. Kada na pozornicu postavljamo „Normu“, ne propisujemo publici kakve spoznaje treba izvući iz te priče.

Riječka Adalgisa Diana Haller poziva vas na izvedbe Bellinijeve opere “Norma” pod dirigentskim vodstvom Stefana Rabaglie, u režiji Christiana Romanowskog i umjetničkim vodstvom Dunje Vejzović.

Diana Haller

Riječka Adalgisa Diana Haller poziva vas na izvedbe Bellinijeve opere "Norma" pod dirigentskim vodstvom Stefana Rabaglie, u režiji Christiana Romanowskog i umjetničkim vodstvom Dunje Vejzović.Premijera: ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 19:00 satiReprize: 14. i 16. lipnja

Objavljuje Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka u 6. lipnja 2018

Ova bi se priča mogla ispričati i ovako:
Jedan se muškarac zaljubio u prijateljicu svoje žene, ili točnije: jedan muškarac želi zamijeniti svoju voljenu u vatrometu nove strasti; posljedica: skrupula i ljubomorna drama kod žena toga dvostruko voljenog muškarca, koji nipošto ne osjeća grižnju savjesti. Zapravo je to svakodnevna priča: iz perspektive današnjega vremena Norma je zaposlena samohrana majka koja ima ljubavnika. Kako su osjećaji privatna stvar, netko bi možda mogao pomisliti da se u ovoj operi radi isključivo o intimnom trokutu.

No, Bellinijeva „Norma“ ipak je kompleksnija od toga, i to upravo zbog društvenoga konteksta: muškarac se zove Pollione i Rimljanin je, vojnik i okupatorski oficir anektirane zemlje, Galije, a obje su žene kćeri neprijatelja. Svi znamo kakve probleme može stvoriti situacija u kojoj se „neprijatelji“ zaljube jedno u drugo, a takva situacija i u današnje vrijeme često završi tako da osobu nakraju progone njezini vlastiti sunarodnjaci.

Usprkos tome što upravo čarobno pjeva ariju „Casta diva“, Norma nije krotkog, nježno-simpatičnog karaktera. Ona ne preza ni od proklinjanja ni od ucjenjivanja.

Koliko daleko može ići žena kada se zaljubi; koliko daleko može ići žena kada se razočara? Neka nas priča iznenadi.

Premijera: ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 19:00 sati
Reprize: 14. i 16. lipnja

Komentari