Regionalni uspjesi u Cannesu

217

Međunarodni filmski festival u Cannesu već je prešao polovicu puta svog 68. izdanja. Izdvojila su se ostvarenja Amerikanca Todda Haynesa “Carol” i “Mia Madre” talijanskog redatelja Nannja Moretti kao glavni kandidati za “Zlatnu Palmu”.

Festival, čija je organizacija stajala više od 20 milijuna eura, ne zapostavlja ni male kinematografije, pa je jugoistočni dio Starog kontinenta zastupljen sa “Zvizdanom” (Soleil du Plomb) Dalibora Matanića, koji se natječe u programu “Izvjestan pogled” (Un Certain Regard), čija je predsjednica Isabella Rosselini. Prikazan u dvorani Debussy, film je doživio ovacije publike. Redatelj nije propustio izreći osobno mišljenje o aktualnoj stvarnosti, ali i umjetnosti: “Gdje god u svijetu živimo, život je prekratak da bi smo ga utrošili na mržnju i netoleranciju. Ovo je naš način borbe za ljubav”.

Savršena zemlja za sedmu umjetnost

Upitan što misli o sve većem zanimanju redatelja i produkcija za Hrvatsku, ponosno je ustanovio: “Hrvatska je savršena zemlja za razvoj filmske umjetnosti, jer posjeduje raskošna povijesna mjesta i lokalitete velike ljepote, koji privlače filmaše i njihove ekipe. Zahvaljujući Hrvatskom Audio Vizualnom Centru imamo efikasan sustav financija blizak danskom ili francuskom. Zasigurno, kod nas kao posvuda u svijetu publika voli skupe produkcije, ali zahvaljujući mnoštvu malih festivala, mladi počinju pokazivati interes za autorska ostvarenja. Publika se nikada ne smije zapostaviti”!

Panama-cannesBeogradski redatelj Pavle Vučković, dobitnik nagrade Cinéfondation, pokazao je u dvorani Soixantème zanimljivu ljubavnu priču s balkanskim ugođajem, ispričanu kao triler, od strane jednog protagonista.

“Pokazao sam muški pogled na ljubavnu vezu, a ostvarenje se naziva “Panama”, jer jedan od likova seli u tu zemlju koja je raj, promatrana iz Srbije”, istaknuo je cineast, koji se natječe za “Zlatnu kameru”. Film je u grupi “Specijalnih projekcija”.

Privilegirano stanovništvo

Iako Bosna i Hercegovina nema predstavnika niti u jednom programu, događaji u zemlji su obrađeni zahvaljujući španjolskom cineastu Fernandu Leonu de Araoa, poznatom po intimističkim ostvarenjima “Sunčani ponedjeljci” i”Amandon”. Slobodna adaptacija djela Paule Ferias “Dejarse Llover”o humanitarnim djelatnicima u zadnjem okršaju južnih Slavena, film je u privlačnom programu “Petnaestorica reditelja” (La Quinzaine des Réalisateurs) među 17 odabranih ostvarenja od 1623 kandidata. Glavne uloge tumače Benicio del Toro, portorikanska zvijezda svjetskog glasa, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, dok Damira, tumača i vodiča glumi sarajevski glumac Fedja Stukan, koji je u Cannesu dobio mnoštvo ženskih fanova.

feda-stukan-benicio-del-toro

Obavijestio je publiku kako su stanovnici BiH prezirali aktiviste brojnih humanitarnih organizacija, ubjeđenih da su žitelji BiH privilegirani pošto su mogli napustit zemlju kada su htjeli i otići u željenom pravcu, pa dobiti savršene uvjete života u inozemstvu, što je, kako je poznato, bilo sasvim nemoguće ostvariti.

Najveća planetarna smotra sedme umjetnosti nije završena pa su iznenađenja još uvijek moguća.

Džana Mujadžić

Komentari