Šokantna razina otopljenog leda i snijega na Antarktici

24
Na lijevoj slici nalazi se stanje od 4. veljače. Na desnoj slici nalazi se stanje od 13. veljače

Većina ljudi Antarktiku zamišlja kao mjesto gdje su temperature vrlo niske tijekom cijele godine. Na neki način, to i jest istina. Srednja godišnja temperatura centralnog područja je -57 stupnjeva Celzijusa, dok obala u prosjeku iznosi -10 stupnjeva Celzijusa.

Međutim, meteorološka stanica u bazi Esperanza na Antarktičkom poluotoku, 6. veljače izmjerila je najtopliju ikad zabilježenu temperaturu na najsjevernijem vrhu poluotoka. Izmjerena temperatura iznosila je 18, 3 stupnja Celzijusa što je čak i više od temperature izmjerene 24. ožujka 2015. godine kada je temperatura iznosila 17,5 stupnjeva Celzijusa.

Na fotografiji koju je snimila NASA nalazi se mališan otok Eagle koji je smješten uz obalu Graham Land na Antarktičkom poluotoku. Rekordne temperature rezultirale su topljenjem leda od obale prema centralnom dijelu, a nestanak leda odvio se u samo u 9 dana. Iz NASA-e izvještavaju kako su razlog ekstremnog topljenja trajne visoke temperature koje se nalaze znatno iznad točke na kojoj se led smrzava. Ipak, napominju iz NASA-e da ovakvi događaji nisu tipični za Antarktiku. Snijeg na otoku Eagle bio je visok preko 10 centimetara, a između 6. i 11. veljače došlo je otapljanja većeg dijela snijega na otoku. Glaciolog Mauri Pelto kaže kako je ovo već treći veliki događaj topljenja leda na južnoj sferi u razdoblju od 2019. do 2020. godine: „Ako razmislite o ovom događaju u veljači, to nije toliko značajno. Značajnije je što se ovi događaji sve češće događaju.“

Izvor: Science Alert

Komentari