Umjetna inteligencija sada proučava ‘priču vašeg života’ kako bi predvidjela kako će završiti

150
ai

Zamislite da umjetnoj inteligenciji možete ispričati pojedinosti o svom životu – svom poslu, prehrambenim navikama, da ste s 4 godine slomili ruku – i omogućiti joj da predvidi najvjerojatnije zdravstvene rizike za ljude poput vas.

Zvuči kao čista znanstvena fantastika, ali nova studija pokazuje kako ova tehnologija nije tako daleko od toga

Znanstvenici već dugo povlače paralele između načina na koji živimo, jedemo i spavamo i kako to utječe na rizik od ranije smrti ili razvoja određenih bolesti. S umjetnom inteligencijom ti se postojeći podaci jednostavno obrađuju brže i sveobuhvatnije.

Tim sa Sveučilišta Northeastern, Tehničkog sveučilišta u Danskoj i Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj trenirao je svoj AI mehanizam na podacima šest milijuna Danaca kako bi testirali izvedivost ove vrste metode za predviđanje.

Otkrili su da se iste tehnike obuke koje podupiru Large Language Models (LLM), koji pokreću botove kao što je ChatGPT, također mogu primijeniti na životne događaje.

Umjesto proučavanja odnosa između riječi i rečenica, AI utvrđuje odnose između svega što se događa u našim životima.

“Cijela priča o ljudskom životu, na neki način, također se može zamisliti kao ogromna duga rečenica mnogih stvari koje se mogu dogoditi osobi”, kaže Sune Lehmann, podatkovna znanstvenica na Tehničkom sveučilištu u Danskoj. “Ovaj model nudi mnogo sveobuhvatniji odraz svijeta kakav žive ljudska bića od mnogih drugih modela.”

Novi model, nazvan life2vec, koristi “prostore za ugrađivanje” – gdje se nečemu u stvarnom svijetu daje matematički oblik koji računalo može čitati – kako bi izvukao veze između čimbenika zdravlja, obrazovanja, razine prihoda i svega ostalog što utječe na stopu smrtnosti.

Kada se stavi na test s poznatim uzrocima smrti, AI se pokazao boljim od trenutnih metoda u predviđanju kako i kada će netko umrijeti – iako još uvijek postoji mnogo događaja, poput prometnih nesreća, koje model nema šanse predvidjeti.

AI je također mogao predvidjeti određene aspekte osobnosti, poput ekstrovertiranosti

Napredni AI alati poput ovog pokazuju mnogo potencijala za uočavanje uzoraka koji su previše složeni da bi ih ljudi vidjeli, što znači bolje razumijevanje odnosa između načina na koji živimo svoje živote i toga koliko smo zdravi i dobro.

Unatoč ovim uspjesima, istraživači pozivaju na oprez: podaci se za sada odnose samo na Dance i stoga imaju ugrađenu sociodemografsku pristranost.

Tim također želi vidjeti zabrinutost o privatnosti i osobnim podacima prije nego što se ovaj model počne koristiti u stvarnom okruženju.

“Iako koristimo predviđanje kako bismo procijenili koliko su ti modeli dobri, alat se ne bi trebao koristiti za predviđanje kod stvarnih ljudi”, kaže informatičarka Tina Eliassi-Rad sa Sveučilišta Northeastern. “To je model predviđanja temeljen na određenom skupu podataka određene populacije.”

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Computational Science.

Izvor: Science Alert

Komentari