Sunce doživljava manje aktivnu fazu zvanu solarni minimum, ali to neće uzrokovati ledeno doba kao prošli put

23
Izvor: NASA

U središtu našeg Sunčevog sustava Sunce je stalna sila koja održava planete u orbiti, pružajući Zemlji potrebnu količinu svjetla i topline za život pa čak i upravljajući našim dnevnim rutinama. I baš poput nas, Sunce prolazi kroz faze i promjene. S vremenom su te promjene u našoj zvijezdi postale predvidljivije. Trenutno Sunce prolazi kroz manje aktivnu fazu, koja se naziva solarni minimum.

Sunce ima redovite 11-godišnje intervale, uključujući energične vrhove aktivnosti, nakon čega slijede niske točke. Za vrijeme vrhunca, Sunce pokazuje više sunčevih pjega i sunčevih bljeskova. U solarnom minimumu sunce je mnogo mirnije, što znači manje sunčevih pjega i energije. Znanstvenici iz NASA-e kažu kako se trenutno nalazimo u “velikom solarnom minimumu”. Posljednji put se to dogodilo između 1650. i 1715. godine, za vrijeme onoga što je poznato kao “Malo ledeno doba” na Zemljinoj sjevernoj hemisferi, “kada je kombinacija hlađenja vulkanskih aerosola i niske solarne aktivnosti dovela do niže temperature na površini”, piše u NASA-inom blogu o globalnoj klimatskoj promjeni.

Ali ovaj solarni minimum neće pokrenuti novo ledeno doba vjerojatno zbog klimatskih promjena, kažu iz NASA-e. Zagrijavanje uzrokovano emisijama stakleničkih plinova i ljudskim djelovanjem šest je puta veće od mogućeg: “Čak i ako bi veliki solarni minimum trajao jedno stoljeće, globalne temperature bi se i dalje zagrijavale. Budući da je više faktora u pitanju, nego samo varijacije Sunčevog izlaska koje mijenjaju globalne temperature na Zemlji, najdominantniji od današnjih je zagrijavanje koje dolazi ljudskim djelovanjem.” Znanstvenici su znali da dolazi ovaj solarni minimum jer je to redovan aspekt sunčevog ciklusa.

Sunčeve pjege dosegle su vrhunac u 2014. godini, s niskim bodovima početkom 2019. godine, prema NASA. Sunce je također odgovorno za ono što je poznato kao svemirsko vrijeme, slanje čestica i kozmičkih zraka koje struje kroz naš Sunčev sustav. Snažno magnetizirane sunčeve pjege oslobađaju sunčeve bljeskove koji mogu slati rendgenske zrake i ultraljubičasto zračenje natrag na Zemlju. Čak i za vrijeme sunčevog minimuma, ono može biti aktivno na druge načine, poput koronalnih rupa koje se otvaraju u sunčevoj atmosferi i šalju plamteće struje energiziranih čestica koje lete kroz Sunčev sustav na brzom sunčevom vjetru. Kao i solarni bljeskovi, ti tokovi čestica tijekom solarnog minimuma mogu poremetiti komunikaciju i GPS na koje se oslanjamo sa satelita, izvještava CNN.

Te rupe primjećujemo tijekom solarnog ciklusa, ali tijekom sunčevog minimuma one mogu trajati dugo – šest mjeseci ili više”, rekao je Dean Pesnell, znanstvenik projekta Solarne dinamike u Opservatoriju u NASA-inom svemirskom letačkom centru Goddard 2017. godine. Više energetskih čestica zvanih galaktičke kozmičke zrake mogu doseći Zemlju, posebno njenu gornju atmosferu, za vrijeme solarnog minimuma. Nastaju eksplozijama širom naše galaksije Mliječni put, poput Supernove.
Za vrijeme solarnog minimuma, sunčevo magnetsko polje slabi i pruža manje zaštite od ovih kozmičkih zraka”, rekao je Pesnell. “Ovo može predstavljati povećanu prijetnju astronautima koji putuju kroz svemir.” Ovaj solarni minimum završava 24. solarni ciklus. Rana predviđanja Nacionalne uprave za oceane i atmosferu procijenila su da će se vrh solarnog ciklusa 25 dogoditi u srpnju 2025. godine. Prognoza solarnog ciklusa temelji se na međunarodnom panelu NOAA i NASA-e. Slažu se da će solarni ciklus 25 biti sličan ciklusu 24.

Primjedba 2020-05-20 133901

Izvor: CNN

Komentari