Studija sugerira da oceanska bića štite čovječanstvo od virusa

6

Prema novoj studiji koju je proveo tim istraživača s Kraljevskog nizozemskog instituta za istraživanje mora, stvorenja u oceanu djeluju kao prirodna obrana od virusa za ljudsku populaciju. U nizu laboratorijskih eksperimenata, tim pod vodstvom morske ekologinja Jennifer Welsh promatrao je morske organizme kako bi vidio na koji način komuniciraju s virusima u svom ekosustavu. Studija je objavljena u časopisu Nature Scientific Reports.

Tim je proučavao 10 životinjskih vrsta, a otkrili su da rakovi, ostrige i spužve najbolje filtriraju viruse. Autori studije primijetili su da su spužve smanjile prisustvo virusa za čak 94% u roku od 3 sata. Nakon što je virus bio izložen spužvi puna 24 sata, prisutnost virusa smanjena je za čak 98%. U međuvremenu rakovi su mogli smanjiti virusni teret do 90% u roku od 24 sata.

Welsh objašnjava: „Drugi eksperiment pokazao je da se prenošenje virusa događa brzo i učinkovito. Čak i ako smo ponudili nove viruse svakih 20 minuta, spužve su ostale iznimno učinkovite u uklanjanju virusa.“ Ova otkrića mogu imati ogromne posljedice za buduće prevencije epidemije, a također mogu rasvijetliti neke od prirodnih obrambenih mehanizama koji postoje u našem ekosustavu.

No, Welsh upozorava da su stvari u prirodi možda malo složenije nego u laboratorijskim uvjetima. Dodaje: „Situacija je mnogo složenija jer su prisutne mnoge druge životinjske vrste i one utječu jedna na drugu. Na primjer, ako kamenica filtrira virus i dođe rak, zatvori ventil i zaustavi filtriranje. Uz to, u obzir dolaze i faktori poput plimnih struja, temperature i UV svjetla.“

Izvor: Truth Theory

Komentari