Što se danas očekuje od modernih industrijskih strojeva?

100
ai

Tehnologija u strojarstvu stalno ide prema naprijed, zbog čega su danas nezamislivi moderni strojevi koji nisu kompjutorizirani, s maksimalno pojednostavljenom funkcionalnošću kojom radnici mogu bez problema ovladati.

Industrijska revolucija možda je započela prije stoljeća i pol, no strojarstvo se još uvijek vrtoglavo brzo razvija, s ciljem maksimalno povećati produktivnost, ali i dovesti masovnu proizvodnju što bliže savršenstvu.

Baš zbog toga svake godine se pojavljuju inovacije vezane uz moderne industrijske strojeve, danas nezamislivih bez kompjutorskog softvera koji ih pokreće i osigurava da se određena radnja bezbroj puta ponovi na potpuno isti način.

U 21. stoljeću od modernih strojeva očekuje se da budu kompleksni i brinu o pregršt različitih parametara pri obavljanju svoje funkcije. No, u isto vrijeme postoji i tendencija kreiranja mašinerije za koju neće trebati duga obuka kako biste je mogli koristiti, a posebno su na cijeni oni strojevi koji mogu brzo i elegantno ispravljati ljudske pogreške ili vlastite manjkavosti, nastale pri održavanju i servisiranju radnih dijelova.

A tu je posljednjih godina i umjetna inteligencija čije se prednosti pokušavaju integrirati u rad tvorničkih postrojenja, što čini budućnost modernog strojarstva još uzbudljivijom.

Ništa bez kompjutorskog softvera

Strojevi su već u 19. stoljeću postali izuzetno kompleksni, a važan korak naprijed za njih je predstavljala CNC (eng. “Computer Numerical Control”) tehnologija, koja se pojavila prije otprilike 70 godina u Sjedinjenim Američkim državama.

Radi se o strojevima koji dobivaju numeričke upute pomoću kompjutorskog softvera, kako bi ubrzali vlastitu proizvodnju i na kraju kreirali polugotove ili gotove proizvode koji se međusobno ne razlikuju po svojoj konstrukciji i karakteristikama.

Važnost kompjutorske tehnologije postajala je iz desetljeća u desetljeće sve važnija, no dobar stroj ne može funkcionirati ni bez svojih najmanjih dijelova, u koje spadaju kuglični ležajevi kao podrška rotirajućim osovinama ili vratilima, o kojima više možete saznati na linku www.tuli.hr/lezajevi/kuglicni.

Ležajevi sa kućištem također spadaju među standardne dijelove mnogih modernih strojeva, a u kakvim oblicima se pojavljuju možete provjeriti na www.tuli.hr/lezajevi/kucista.

Stroj također mora imati svoj okvir, odnosno konstrukciju koja će izdržati velika opterećenja, kao i pogonski sustav koji uključuje motor, prijenosni mehanizam i elemente za prijenos energije.

Bilo da se radi o glodanju, bušenju, tokarenju, brušenju ili rezanju, stroj uvijek ima i svoj radni dio koji obavlja glavnu proizvodnu funkciju te sustav podmazivanja ležajeva, kao i hlađenja mašinerije koji brinu da ne dolazi do kvarova prilikom rada. Sve to uz obavezne elektroničke komponente koje omogućuju automatizaciju i kontrolu.

Osim spomenutih CNC strojeva, u 21. stoljeću ubrzano se razvijaju i 3D printeri koji mogu vrlo precizno na materijal prenijeti dizajn osmišljen u kompjutorskom programu, a prednost im je i fleksibilnost pri samoj proizvodnji, jer nekoliko klikova na ekranu mogu ispraviti eventualnu pogrešku što značajno smanjuje proizvodne troškove.

Umjetna inteligencija sve važnija u proizvodnji

Kao i u svim drugim sferama naših života, umjetna inteligencija ima sve važniju ulogu i u strojarstvu. Radi se o strojevima koji sami uče iz svog iskustva i na temelju milijuna parametara donose odluke kako obaviti svoju funkciju na najbolji način.

Više od 15% današnjih proizvodnih pogona koristi neki oblik umjetne inteligencije, a AI rješenja postala su važna u različitim djelatnostima, od poljoprivrede sve do graditeljstva.

Najveća prednost korištenja umjetne inteligencije u strojarstvu je mogućnost pronalaska napretka tamo gdje se čini da više nije moguć ljudskim djelovanjem. AI tehnologija već sada bez problema rješava rutinske probleme, a sve je bolja i s kreativnim rješenjima, što može unaprijediti strojarstvo.

U svakom slučaju, učiniti strojeve kompjutorski upravljivima, fleksibilnima i po mogućnosti do neke mjere samostalnima cilj je današnjeg modernog strojarstva, a u budućnosti se očekuju još hrabrija i inovativnija rješenja pri izradi strojeva koji su bili i ostali jedno od najvećih čuda naše civilizacije.

Komentari