Riječko superračunalo “Bura”- Pravi “vjetar” u leđa Rimac Automobilima, Rolls Roycu, Gekomu, Hydrotecu…

42

Rimac Automobili, Rolls Royce, Gekom, Xelia i Hydrotec G.m.b.h tvrtke su koje trenutno koriste superračunalo Bura koje djeluje unutar Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci (CNRM), što je,  objasnio je  prof. dr. Lado Kranjčević, voditelj Centra i pomoćnik rektorice za informacijske tehnologije, u skladu sa strateškom usmjerenošću uprave Sveučilišta prema što većoj valorizaciji nabavljene opreme u sveučilišnim centrima i laboratorijima koji su mjesta okupljanja riječkih i hrvatskih znanstvenika u interdisciplinarnom radu i znanstvenoj produkciji te povezivanju s industrijom u znanstvenom radu i komercijalizaciji znanja i opreme, piše Novi list.

– U tom nastojanju ostvaren je potpuni preokret u dosadašnjem radu, pogotovo superračunala Bure, kao vodećeg superračunalnog resursa u ovom dijelu Europe, jer u blizini su još jedino superračunalni resursi Sveučilišta u Beču te talijanski nacionalni superresursi u Veneciji – CINECA – istakao je prof. dr. Kranjčević.

Riječko superračunalo nabavljeno kroz europski projekt »Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci« čiji su uvjeti natječaja propisivali maksimalno korištenje nabavljene opreme za komercijalne svrhe do 20 posto, dok se ostatak mora koristiti za znanstveni rad.

Sveučilište će se tog uvjeta morati pridržavati još dvije godine, međutim prof. dr. Kranjčević navodi da je i odobrenih 20 posto korištenja u komercijane svrhe puno, jer riječki superračunalni resursi šest su puta jači od svih ostalih hrvatskih HPC resursa zajedno.

 

Komentari