Prikazuju vam se oglasi sa stvarima o kojima ste pričali? Špijunira li vas vaš mobitel?

97

Zamislite, razgovarate s prijateljem uz šalicu kave i usputno kažete da želite kupiti novi auto ili laptop. Te noći, dok provjeravate vijesti na svom mobitelu ili surfate internetom, primijetili ste nešto pomalo čudno – čini se da ima puno vijesti i oglasa o automobilima i prijenosnim računalima! Ali kunete se da o tome niste razgovarali ni sa kime, osim s onim prijateljem. Iako je vaš telefon bio na stolu.

Naravno, ovo je samo hipotetska situacija. Međutim, bilo je mnogo glasina o ljudima koji svakodnevno doživljavaju slične situacije. Znamo da naši pametni telefoni imaju ugrađene “mikrofone” i da aplikacije imaju dopuštenje za njihovu upotrebu. No, koriste li se doista za slušanje našeg svakodnevnog razgovora? Ili, ništa više nije slučajnost?

Do sada su društvene mreže pune korisnika koji prepričavaju svoja iskustva susreta s oglasima o stvarima o kojima su samo pričali. Kao dodatak tome, Zoe Kleinman je u tehnološkom izvješću na BBC-u pisala o sličnoj situaciji.

U njezinom slučaju to je bilo još čudnije. Upravo je bila obaviještena o nesretnoj smrti jednog od njezinih prijatelja. Zatim je bila iznenađena kad je otkrila da su glavne preporuke u njezinom Google okviru za pretraživanje bile godina, lokacija, nesreća i ime njezinog prijatelja.

Ako se doista bilježe, takvi se podaci mogu smatrati ozbiljnom povredom privatnosti. U 2019., VRT News, belgijski medij, došao je do 1000 glasovnih snimaka koje je prikupio Google Assistant. Očigledno im je to procurilo. U tim je snimkama bilo dovoljno informacija da se utvrde osjetljive informacije, uključujući adrese i imena, o osobama koje su snimljene.

Ali koliko je od toga dokazano istinito? Je li to uopće tehnološki moguće? David Lodge i Ken Munro, koji rade za Pen Test Partners, napravili su aplikaciju u tom smislu. Stvorena je za snimanje svega što se nalazi u blizini telefona pomoću ugrađenog mikrofona.

U intervjuu za BBC objasnili su da su je izgradili na postojećoj funkcionalnosti Google Androida. Također su otkrili da aplikacija može prikupiti dovoljno informacija za slanje personaliziranih oglasa natrag korisniku. Nadalje, nije bilo puno ni pražnjenja baterije.

Facebook i Google, dvije najveće tvrtke u ovom sektoru, oštro su zanijekle bilo kakvu takvu metodu prikupljanja informacija.

Facebook je u izjavi za BBC rekao da automatski blokiraju sve brendove koji guraju oglašavanje na temelju podataka prikupljenih iz mikrofona. Google je također tvrdio, “kategorički” da tvrtka ne koristi nikakve “izgovore” nakon što korisnik kaže “Google” kako bi aktivirao pomoćnika. Ne dijele ih ni s trećim stranama.

Nadalje, sve aplikacije u trgovini Google Play moraju biti u skladu s Googleovim pravilima za razvojne programere. Dakle, aplikacije ne mogu narušiti privatnost i koristiti snimke Google asistenta. Postoje dokazi da nas Google, baš kao i Amazon (i Amazon Echo), prati. Međutim, u ovom slučaju, zabrinutost je ako se koristi kao komercijalni alat.

Vjerojatnost je mala. Politika privatnosti i tehnologije poboljšane su kako bi se izričito zabranile takve radnje. Zapravo, noviji operativni sustavi trebali bi imati još manju vjerojatnost da se tako nešto dogodi.

Ali onda, je li to doista samo slučajnost? Vjerojatno ni to nije slučaj. Google, kao i druge velike tehnološke tvrtke, prikupljaju informacije o vama iz svega što radite na internetu. To znači da se svi vaši računi, pretraživanja, reklamne e-poruke itd. koriste kako bi se korisnicima, ono što Google naziva, pružilo “personalizirano” iskustvo. No, koriste li se za to vaše glasovne snimke? Odgovor je, po svoj prilici, ne.

Međutim, to ne znači da niste snimljeni. Možete odlučiti riješiti se dopuštenja za korištenje mikrofona za bilo koju aplikaciju. Također možete odabrati da koristite Google Assistant što je manje moguće, ako ne i potpuno ga prestati koristiti.

Izvor: Truth Theory

L.B.

Komentari