Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavio mobilnu i web aplikaciju za posjetitelje

116

Danas je – u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja – u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održano predstavljanje nove mobilne i web aplikacije namijenjene posjetiteljima.

U ime muzeja nazočnima se obratila Nikolina Radić Štivić i podsjetila kako smo, prije godinu dana, predstavili naš novi Digitalni fundus kao prvi korak u procesu digitalizacije, a danas, predstavljanjem dviju novih aplikacija, proces digitalizacije nastavljamo. Ne samo u kontekstu zaštite baštine već u kontekstu prezentacije fundusa i komunikacije s posjetiteljima. Aplikacija je, naglasila je Radić Štivić, namijenjena posjetiteljima koji dođu u Muzej i koji žele, uz pomoć aplikacije upoznati građu izloženu u stalnom postavu, kontekst i palaču u kojoj je Muzej smješten, ali i onima kojima će upravo aplikacija biti poticaj da dođu. Upravo uz pomoć korisnika, njihovih sugestija, dojmova i prijedloga aplikacije će se nadopunjavati i mijenjati. Nikolina Radić Štivić je zahvalila svima koji su, svatko na svoj način,  pridonijeli ostvarenju ovog programa – muzejskom timu za digitalizaciju, Regionalnoj razvojnoj agenciji Primorsko-granske županije Prigoda i tvrtki Exevio te Primorsko-goranskoj županiji.

nikolina radić štivić

aplikacija

U ime Regionalne razvojne agenciji Primorsko-granske županije Prigoda obratio se Vedran Kružić, ravnatelj. Istaknuo je zadovoljstvo što je tim Agencije mogao, s timom Muzeja, sudjelovati u izradi ovog digitalnog alata koji će pridonijeti digitalnoj transformaciji postava i privući veći broj mladih, ali i ostalih posjetitelja koji su u razdoblju COVID-a možda izgubili naviku dolazaka u muzeje i pozvao svih da u što većoj mjeri koriste aplikaciju.

vedran kružić

U ime tvrtke EXEVIO obratio se Damir Stojanovski, direktor poslovanja. Naglasio je kako je tvrtka s velikim uzbuđenjem i očekivanjima ušla u ovaj projekt osobito zato jer je riječ o projektu vezanom uz grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju. Cilj je bio, istaknuo je Stojanovski, ponuditi jednostavnu, a efikasnu aplikaciju koja će dati puno informacija o muzeju, eksponatima i Palači i izrazio uvjerenje kako je aplikacija koju danas predstavljamo upravo takva.

damir stojanovski

U ime Muzeja aplikaciju je predstavio Luka Strašek, dokumentarist i istaknuo kako je ovo prvi korak i kako će se aplikacija kroz vrijeme mijenjati i nadopunjavati novim sadržajima namijenjenim svim kategorijama posjetitelja.

L.B.

Komentari