Pogledajte gore! Kiša meteora Kvadrantida uskoro će dosegnuti vrhunac

197
kiša meteora

Prva ovogodišnja kiša meteora uskoro će dosegnuti vrhunac, ali morate biti spremni ako je želite pogledati.

Kvadrantidi bi trebali doseći vrhunac 4. siječnja 2024., s do 110 do 120 meteora na sat koji prolaze kroz atmosferu. To je jedna od najintenzivnijih kiša meteora koja godišnje krasi naše nebo, oštro doseže i do šest sati prije nego što prestane, ostavljajući promatrače koji je propuste da čekaju sljedećih 12 mjeseci na sljedeću.

Najbolje vidljiva na sjevernoj hemisferi, radijantna točka Kvadrantida – mjesto na nebu s kojeg se čini da potječu meteori – nalazi se odmah ispod Velikog medvjeda, između zviježđa Boötes i Draco.

Kiša meteora jedna je od najljepših predstava vidljivih na noćnom nebu

Nastaje kada Zemlja putuje kroz krhotine koje je za sobom ostavio komad stijene putujući kroz Sunčev sustav. Većina tih komada stijena su kometi, ali neke kiše meteora proizvode asteroidi.

To je slučaj s Kvadrantima, čiji je roditelj asteroid nazvan 2003 EH1. 2003 EH1 također bi mogao biti ono što je poznato kao “kameni komet”, asteroid koji pokazuje svojstva slična kometu, kao što je eliptična orbita. 2003 EH1 ima eliptičnu orbitu od 5,5 godina oko Sunca. Znanstvenici misle da bi to mogao biti izumrli komet – onaj kome je ponestalo leda i sada je prašnjav i suh.

Dok Zemlja prolazi kroz ostatke koje je ostavio ovaj objekt, nebo se može ispuniti svijetlim prugama, obojenih plavom ili žutom bojom. Kiša meteora je također poznata po svojim vatrenim kuglama – većim komadima stijena koji izgaraju kada uđu u atmosferu, ostavljajući za sobom svjetlije tragove od običnih meteora.

Ne treba vam teleskop da biste vidjeli Kvadrantide, samo deke i vruća čokolada da se ugrijete, lijepo tamno mjesto daleko od umjetne rasvjete i možda neko društvo s kojim možete podijeliti iskustvo.

Ako želite uživati u ovom prekrasnom spektaklu, provjerite dnevno ažurirani vodič Time and Date za najbolja vremena i lokacije.

Izvor: Science Alert

Komentari