Osmišljena aplikacija za koronavirus koja može rasteretiti zdravstvene sustave

110

Suvlasnici hrvatskog startup Robotiq.ai Marko Gudelj, Darko Jovišić i Ivan Belas iz Splita osmislili su aplikaciju za praćenje stanja osoba u samoizolaciji. Symptom Monitor je aplikacija koja funkcionira na način da sve osobe koje su evidentirane u samoizolaciji na dnevnoj bazi dobivaju upitnike. Upitnici uključuju karakteristične simptome za COVID-19, koji se nakon popunjavanja prosljeđuju liječnicima bili oni u potpunosti popunjeni ili nepopunjeni. Liječnicima ova aplikacija olakšava stanje praćenja pacijenata i omogućuje brzo reakciju u slučaju komplikacija.

app_symptoms_monitor_003

Voditelj projekta Marko Gudelj objašnjava: „Kroz aplikaciju liječnici jednostavno dodaju nove pacijente i prate statistiku postojećih, što rasterećuje zdravstveni sustav od dodatne administracije. Također, putem aplikacije osobe koje sumnjaju da imaju simptome infekcije virusom COVID-19, a nije im propisana samoizolacija, mogu napraviti samoevaluaciju, čime će se smanjiti broj posjeta zdravstvenim ustanovama. System Monitor će na taj način, ne samo uštedjeti vrijeme i resurse zdravstvenom sustavu, već i dodatno educirati osobe u samoizolaciji, pružiti im potrebnu podršku i ohrabrenje.“

app_symptoms_monitor_002
Otac Marka Gudelja, dr. Ivan Gudelj, predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC Split i stručni savjetnik projekta dao im je sve potrebne informacije o simptomima i njihovoj valorizaciji, a splitski trojac okupio je oko sebe stručni tim od 12 osoba, od čega 10 razvojnih inženjera te su složili algoritam koji ocjenjuje stupanj rizika od zaraze koronavirusom za osobe u samoizolaciji. U razvijanju aplikacije svoju pomoć pružila im je i partnerska IT kuća M&I Systems iz Novoga Sada.

„Svi smo se okupili s jedinstvenom idejom – pomoći zajednici u ovim teškim vremenima. Svoje usluge ni aplikaciju ne naplaćujemo, a na raspolaganje stavljamo naš tim od 12 ljudi na puno radno vrijeme, našu infrastrukturu, znanje i volju.“ – ističe Marko Gudelj.

Za aplikaciju postoji izniman interes u cijelom svijetu, a trenutno se nalaze u pregovorima s Vienna Hospitals Association iz Austrije, BDO iz Austrije, tvrtkom Attain iz SAD-a, pokrajinskom vladom Vojvodine, Ministarstvom poslova Srbije i Inovacionim fondom iz Srbije. U kontaktima su i sa Slovenskom zdravstvenom organizacijom te Institutom javnog zdravlja u Crnoj Gori. Što se tiče Hrvatske, za aplikaciju su kontaktirani MUP, HZZO, Stožer Civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva od kojih još nisu dobili nikakav odgovor.

Za nastavak razvoja aplikacije potrebni su i dodatni resursi, a voditelji projekta upućuju ukoliko ste zainteresirani za pomoć ili za aplikaciju možete poslati upit na e-mail adresu marko@robotiq.ai.

Izvor: Dalmacija danas

Komentari