Objavljeno izvješće: Američka vojska prošle godine vidjela preko 500 NLO-a

60

Novo deklasificirano izvješće američke vlade o viđenjima NLO-a od strane američkih trupa otkrilo je stotinu novih slučajeva.

Nacionalni obavještajni ured SAD-a sada zna za 510 prijavljenih slučaja, što je povećanje u odnosu na 144 prikupljena u prvoj procjeni špijunske agencije iz 2021. godine.

Gotovo polovica novih viđenja smatrana su “neupadljivima” i pripisana su ljudskom podrijetlu, navodi se u izvješću. Međutim, više od 100 susreta ostaje nerazjašnjeno.

Izvješće kaže da se susreti s NLO-ima – koje vlada naziva neidentificiranim zračnim fenomenom (UAP) – nastavljaju “događati u ograničenom ili osjetljivom zračnom prostoru, naglašavajući moguću zabrinutost za sigurnost” i nacionalnu sigurnost.

Od 366 novih izvješća, za 26 je utvrđeno da su bili dronovi, 163 su bili baloni, a šest zračnih objekata pripisano je smetnji.

Izvješće je djelomično objavljeno kako bi pomoglo u “destigmatizaciji” iskustava s NLO-ima i poboljšalo sigurnost u zračnom prometu.

NLO: ‘Ovi objekti pokazuju fiziku koju ne razumijemo’

U izvješću stoji se da su povećana izvješća o susretima s NLO-ima doista rezultat “koncentriranog napora da se destigmatizira tema UAP-a i umjesto toga prepoznaju potencijalni rizici koje on predstavlja i kao opasnost za sigurnost leta i kao potencijalna kontradiktorna aktivnost”, navodi se u izvješću.

Dalje se kaže da je 171 viđenje još uvijek “neobilježeno i neatribuirano” – što znači da nije prikupljeno dovoljno informacija da bi se učinkovito identificirali.

Čini se da su neki od tih neobilježenih UAP-ova pokazali neuobičajene letne karakteristike ili performanse i zahtijevaju daljnju analizu”, stoji u izvješću.

Niti jedno izvješće nije povezano s bilo kakvom izvanzemaljskom aktivnošću.

Izvješća ispituje All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), ured u Pentagonu osnovan prošle godine za pregled incidenata UAP-a.

AARO će se usredotočiti na primanje i analizu incidenata s neidentificiranim pojavama i raditi s obavještajnim agencijama na daljnjoj procjeni tih incidenata, prema novom dokumentu s kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Prošlog mjeseca Pentagonov podtajnik obrane za obavještajne poslove i sigurnost rekao je medijima: “Nismo vidjeli ništa što bi nas navelo da vjerujemo da je bilo koji od objekata koje smo vidjeli vanzemaljskog podrijetla. Do danas nisam vidio ništa u tim fondovima što bi sugeriralo da je došlo do vanzemaljske posjete, vanzemaljskog pada ili bilo čega sličnog”, dodao je Ronald Moultrie.

Ali nastavljaju se napori da se utvrdi imaju li preostali NLO-i zemaljsko podrijetlo.

“U nedostatku mogućnosti razrješenja što je nešto, pretpostavljamo da bi moglo biti neprijateljski”, rekao je. “I to moramo shvatiti ozbiljno.”

Izvor: BBC

L.B.

 

Komentari