Njemačka otvorila autocestu kojom kamioni mogu voziti pomoću zračnog naponskog voda

91

Njemačka je otvorila prvu tzv. električnu autocestu, koja je duga 6 tisuća kilometara, a nalazi se u blizini Frankfurta. Kamioni koriste 670-voltne zračne naponske vodove. Cesta je koštala 14 milijuna eura, a testira se do 2022. godine.

Vodovi su spojeni na krov kamiona, koji se treba kretati brzinom do 56 km/h kako bi se uspješno uspostavio električni kontakt. Kamioni se mogu vratiti na normalan način vožnje kad se priključuju  običnoj autocesti.

Iza projekta stoji Siemens, koji predviđa da će kamion od 20 tona sačuvati 20 tisuća eura što bi potrošio za gorivo. Projekt nazvan Elisa (electrified innovative heavy traffic on the Autobahn) podržan je od ministarstva okoliša. Njemačka pokušava smanjiti stakleničke plinove za 40 posto do 2020, za 50 posto do 2030. te za 95 posto do 2050, dokad su američki znanstvenici predvidjeli ekološku katastrofu ako ne počnemo reducirati potrošnju.

Njemački ministar prometa rekao je da bi 80 posto prometa za kamione uskoro moglo funkcionirati na taj način. U izgradnji su još dvije e-autoceste u Njemačkoj, jedna u Schleswig-Holsteinu,  a druga u Baden-Württembergu.

 

Komentari