NASA uhvatila signal “otkucaja srca” i ponovno se povezala s izgubljenim Voyagerom 2

237

Voyager 2 “putuje” već 45 godina, 11 mjeseci, a dani se nižu. Ova naizgled drevna letjelica lansirana je kako bi proučavala Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Na Zemlju je vratio neke od najnevjerojatnijih fotografija ovih vanjskih planeta i njihovih mjeseca, čak je otkrio i mlade mjesece i postao prvi objekt koji je izradio čovjek koji je proletio pored Urana. Ipak, ovaj ostarjeli neustrašivi istraživač izgubio je kontakt s NASA-om na Zemlji kada je niz naredbi srušio njegovu antenu s točke udaljene više od 12,4 milijarde milja. Međutim, iznenađujući “otkucaj srca” otkriven u svemiru dao je NASA-i nadu da će ponovno uspostaviti vezu.

Do prekida je došlo 21. srpnja. Antena letjelice bila je isključena za dva stupnja, ali to nije u potpunosti prekinulo komunikaciju s Deep Space Network (DSN), NASA-inom prihvatnom točkom. Ušao je u međuzvjezdani prostor 2018. godine, 12,4 milijuna milja od Zemlje. Iako će letjelica na kraju ostati bez snage i postati još jedan povijesni komad svemirskog smeća, taj trenutak još nije pred nama.

Budući da je Voyager 2 izgubio komunikaciju, NASA je očekivala da će uspostaviti vezu kada će letjelica resetirati svoju antenu (kao što to radi nekoliko puta godišnje) 15. listopada. Srećom, nisu morali toliko čekati. NASA redovito skenira nebo. Čineći to, otkrili su bljesak signala, neustrašivi zov stroja koji još uvijek udara. Od Voyagera 2 do Zemlje, signalu “otkucaja srca” trebalo je 18 sati. Australske satelitske antene pokušale su otkriti daljnje znakove, dok je NASA poslala naredbe Voyageru 2 da se ispravi iz Laboratorija za mlazni pogon (JPL). U petak, 4. kolovoza, u 00:29 EDT, Voyager 2 se službeno ponovno spojio i ponovno nastavio slati znanstvene podatke.

“Nakon što dva tjedna nismo čuli ništa, vratili smo se na dobivanje jedinstvenih podataka iz međuzvjezdanog medija”, kaže Linda Spilker, planetarna znanstvenica u JPL-u i vodeća znanstvenica misije za Voyager 2. 45 godina rada sonde pokazuje da može prilično dobro funkcionirati sama, a ovo je samo još jedan primjer koliko je otporna. Kao što je voditeljica projekta Voyagera 2 Suzanne Dodd rekla o Voyageru 1 i Voyageru 2, “Obje svemirske letjelice doista su izvanredne u svojoj dugovječnosti. One su poput letjelice s devet života.”

Izvor: My Modern Met

Komentari