NASA nudi posao iz snova ljubiteljima svemira!

143
nasa

NASA traži četiri osobe koje će iskušati u jednogodišnju simulaciju Crvenog planeta.

Riječ je o projektu Mars Dune Alpha, s ograničenim resursima kojem je cilj suočavanje s izazovima kao što su okolišni stresovi i kvarovi opreme.

“Tijekom misije, posada će provoditi simulirane svemirske šetnje i pružiti podatke o različitim čimbenicima, koji mogu uključivati fizičko i bihevioralno zdravlje i performanse”, objašnjava NASA na web stranici misije.

“Ovo analogno okruženje omogućuje nam da stavimo neke druge efekte realizma koje možda nećemo dobiti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a također nam omogućuje da dobijemo veću veličinu uzorka”, kaže glavna istraživačica CHAPEA Grace Douglas, objašnjavajući zašto se ova taktika koristi za prikupljanje informacija za buduće misije s posadom na Mjesec i Mars.

Ovo je doista ključ za dobivanje svih podataka koji će nam trebati za ove misije.”

Kao i kod svih NASA-inih prijava, kriteriji odabira su primjereno strogi.

Kandidati koji ispunjavaju uvjete moraju biti državljani SAD-a ili njegovi stalni stanovnici u dobi od 30 do 55 godina, izvrsnog zdravlja i nepušači bez kaznenog dosjea. Potencijalna posada također mora imati najmanje master STEM kvalifikaciju, najmanje tisuću sati kao pilot zrakoplova ili završenu obuku za vojne časnike.

Pitanja za prijavu kreću se od tema o prehrani i zdravlju crijeva do iskustva s izolacijom i klaustrofobijom. Također morate dati svoja razmišljanja o očekivanjima.

“Kako ste podnijeli COVID izolaciju?” jedno je od pitanja.

Cijeli proces selekcije trajat će do 14 mjeseci.

Prva od tri planirane misije CHAPEA započela je 25. lipnja 2023. i dosegla je svoju polovicu prošlog mjeseca.

Četiri člana posade uspješno su završila mnoge izazove, uključujući uzgoj usjeva, dok su bili izolirani u 3D tiskanoj zgradi u divovskom pješčaniku, unutar NASA-inog svemirskog centra Johnson u Houstonu.

Najbolji i najgori dio misije dosad bila je brzina letenja”, kaže medicinski časnik Nate Jones. “Znam da je ovo do sada bila zaista posebna godina ovdje i stoga će mi stvarno nedostajati, ali također jedva čekam ponovno vidjeti svoju obitelj i prijatelje.”

Rok za online prijavu je utorak, 2. travnja 2024. Sretno!

Izvor: Science Alert

Komentari