NASA došla do otkrića: Mjesec se smanjuje

54

U posljednjem desetljeću znanstvenici su uočili da se unutrašnjost Mjeseca hladi, stoga se istodobno i skuplja. Današnje NASA-ine misije izvješćuju da se Mjesec i dalje smanjuje, što izaziva potrese na tom Zemljinom satelitu.

Za jasniju predodžbu znanstvenici su se poslužili usporedbom Mjeseca s grožđem, čija se površina s vremenom nabora. No za razliku od kore grožđa, Mjesečeva se kora ne može nategnuti, već se, kad se Mjesec nabora, raspadne. Zbog nabora kore na Mjesecu se formiraju stijene, koje se mogu i vidjeti.

Osim što se skuplja, Mjesec se i trese. Znanstvenici su još u prošlom stoljeću tijekom misija Apollo zaključili da je potresima na Mjesecu uzrok micanje tektonskih ploča. Apollova istraživanja završila su 1977. godine, no slike i danas prikazuju gromade i klizišta, što znači da se još uvijek događa kretanje.

Da bi upotpunili svemirska istraživanja astronauti planiraju otputovati na Mjesec, a očekuju svoj povratak u roku od 5 godina. No put na Mjesec nije moguć do 2028. godine, za što će biti potrebno i mnogo financijskih izdataka. Istraživanja Mjeseca prioritetna su američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, dok je, zanimljivo, Barack Obama za vrijeme svojeg mandata odredio Mars kao svemirsko odredište za istraživanje.

 

Komentari