Dolazi nova tehnološka era u kojoj dronovi prevoze organe

34

Nova era je počela –bespilotni dron uspješno je prevezao potrebni organ u bolnicu u Baltimore, što je prvi put u povijest da je dron prevezao organ. Za dostavu je zaslužna američka dostavna služba UPS u suradnji s proizvođačem dostavnih dronova Matternetom.

Bespilotne letjelice već se koriste u Gani i Vanuatui za dostavu lijekova i cjepiva, a nedavno je dron uspio spasiti život pacijentici koja je trebala transplantaciju bubrega. Organ je bio smješten u posebnu kutiju, s uvjetima za očuvanje tijekom leta, što znači s reguliranom temperaturom, tlakom i smanjenjem vibracija.

Prevalio je put od 5 km za 10 minuta. Osim bubrega nosio je i kameru kako bi ga se moglo regulirati te padobran za slučaj nezgode. Dronovi mogu prenijeti teret od 2,5 kg na udaljenost od 20 km. Jedini nedostatak dronova je trošivost baterije te to da ne garantira izbjegavanje sudara.

No, dronovi su dokaz kako tehnologija iz dana u dan napreduje, stoga nije nemoguće da je na pomolu doba vladavine dronova. Dostavljači brze hrane mogli bi biti na dužem godišnjem odmoru jer im je stigla adekvatna zamjena -samovozeće letjelice.

Snimku prvog povijesnog leta drona koji prevozi organ pogledajte na stranici.

Komentari