Deep Fakes: Digitalno čudo ili prijetnja društvu?

121
CroAI Fight Club

Od lažnih slika Taylor Swift, do videa debate između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića koji uspoređuju tko ima bolji “jawline”, tehnologija deep fakeova ulazi u svakodnevni život, izazivajući polemike o autentičnosti i povjerenju. U tom kontekstu, CroAI, udruga za promicanje umjetne inteligencije, organizira drugu rundu svog Fight Cluba pod temom koja ujedno izaziva i fascinaciju i zabrinutost.

Sukob perspektiva: Kreativnost protiv kontrole

Fight Club će se održati 23. travnja u 18:00 sati na adresi Margaretska ulica 1, u Zagrebu. Tema događaja “Deep Fakes: Digital marvel or a menace to society?” okupit će stručnjake koji će raspravljati o dvostrukom učinku ove kontroverzne tehnologije.

U plavom kutu, Karlo Knežević, zagovornik pozitivnih aspekata umjetne inteligencije, ističe kako deep fake nudi neograničene mogućnosti za kreativnost i inovacije. “Deep fake nije problem, problem su naše namjere koje mogu zavarati. AI pojačava naš potencijal za autentičnost unatoč iluziji.”, navodi Knežević.

U crvenom kutu, Krešimir Macan, zagovornik etičkog pristupa, upozorava na potencijalne zloupotrebe. “Umjetna inteligencija će izbrisati razliku između stvarnog i nestvarnog za većinu smrtnika i zato će biti s time lako manipulirati. Produkcija će biti enormna i bogata i svima dostupna pa je samo pitanje trenutka kad će nam život postati deep fake.”, ističe Macan.

Poziv na raspravu i dijalog

CroAI poziva sve zainteresirane da se pridruže ovom događaju, koji će nastojati rasvijetliti tehničke aspekte deep fake tehnologije, a ujedno i potaknuti dijalog o njezinim društvenim implikacijama. Nakon rasprave, sudionici će imati priliku za networking i daljnje razgovore.

Registracija je otvorena i besplatna,  dostupna putem sljedećeg link: https://lu.ma/hqnrqgk3

Komentari