Deep Fakes: Digitalno čudo ili prijetnja društvu?

108
Fight Club CroAI

Na ovogodišnjoj Euroviziji, očekivanja su bila visoka kad su najavili nastup legendarne grupe ABBA. Fanovi su bili na iglama, no na kraju su dočekani samo hologramima, ‘ABBA-tarima’. Iako se ABBA već godinama odupire ponovnom okupljanju, organizatori su ipak “obećali” njihov nastup. Ova tehnološka iluzija prvo je probudila nadu, a potom i razočaranje među fanovima. To je bio savršen primjer kako deep fake tehnologija može zabaviti, ali i zbuniti javnost.

Digitalna prijetnja ili prilika za zabavu?

Društveni mediji su nedavno bili preplavljeni lažnim videozapisima u kojijma se hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković natječu čiji je “jawline” bolji, što je potaknulo raspravu o etici i utjecaju deep fake tehnologije. Incident s ABBA-om i domaći politički deep fakes su savršeni primjeri kako se ova tehnologija može koristiti za stvaranje potpuno izmišljenih narativa.

Fight Club: Deep Fakes – blagoslov ili prokletstvo?

Uzimajući sve ovo u obzir, CroAI vas poziva na događaj “Deep Fakes: Digital marvel or a menace to society?“, koji će se održati 22. svibnja u 18 sati na adresi Margaretska ulica 1 u Zagrebu. Stručnjaci će raspravljati o dvostrukom učinku ove kontroverzne tehnologije.

Fight Club CroAI

U plavom kutu, Karlo Knežević, zagovornik pozitivnih aspekata umjetne inteligencije, tvrdi da “Deep fake nije problem, problem su naše namjere koje mogu zavarati. AI pojačava naš potencijal za autentičnost unatoč iluziji.” U crvenom kutu, Krešimir Macan upozorava na opasnosti: “AI će izbrisati razliku između stvarnog i nestvarnog za većinu smrtnika, što olakšava manipulaciju. Život bi mogao postati deep fake.”

Pridružite se razgovoru o budućnosti digitalne stvarnosti

Pozivamo vas na raspravu koja baca svjetlo na tehničke aspekte deep fake tehnologije i njezine društvene posljedice. CroAI Fight Club će pružiti priliku za sudjelovanjem u dijalogu koji oblikuje način na koji percipiramo i interagiramo s digitalnim svijetom.

Registracija je otvorena i besplatna za sve zainteresirane putem sljedećeg linka: https://lu.ma/tty2hcwx?tk=lrUHvA

Komentari