CroAI Fight Club: Pitanje odgovornosti iza algoritamskih pogrešaka igra je upiranja prstom, nitko nije kriv, a netko mora biti

101
CroAI Fight Club

Dok tehnologija postaje sve snažnija i integriranija u naše svakodnevne živote, propitivanja odgovornosti postaju ključna. Kada algoritmi donose odluke s ozbiljnim posljedicama, tko je taj koji snosi teret eventualnih pogrešaka? Je li to developer koji je napisao kod, tvrtka koja je implementirala sustav, ili možda korisnik koji ga je koristio? Možda je odgovornost šira, ležeći na društvenim i regulatornim strukturama?

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) u utorak, 13. Veljače od 18:00h, u suradnji s Britanskom ambasadom u Zagrebu, održava svoj treći po redu “CroAI Fight Club”, događaj koji u vatrene rasprave spaja aktualne i kontroverzne teme svijeta umjetne inteligencije sa stručnjacima iz relevantnih područja!

Who’s to blame for algorithmic failure?” tema je ovog izdanja CroAI Fight Club-a, a upravo o tim izazovima raspravljati će Benedetto De Martino i Mislav Malenica.

Benedetto De Martino je kognitivni neuroznanstvenik koji radi u području donošenja odluka i neuroekonomije. Doktorat je završio na University College London, gdje je počeo istraživati ljudsko donošenje odluka, integrirajući ekonomske modele s alatima kognitivne neuroznanosti s ciljem razvoja realističnijeg prikaza ekonomskog ponašanja. Dvije godine radio je u Odjelu za ekonomiju na Caltechu, a trenutno je voditelj Odlučivačke grupe na Institutu za kognitivnu neuroznanost, University College London.

Mislav Malenica je osnivač i glavni direktor Mindsmiths-a, AI startupa. Mislav je poduzetnik s više od 19 godina iskustva u području umjetne inteligencije, strojnog učenja i teorije igara, uz to i jedan od osnivača te bivši predsjednik udruge CroAI.

Treći CroAI Fight Club moderirati će Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina, hrvatske mjenjačnice kriptovaluta i kripto platnog procesora.

U svijetu sveprisutne umjetne inteligencije, pitanje odgovornosti postaje sve kompleksnije i intrigantnije. Dok se očekivanja od tehnološkog napretka i inovacija neprestano povećavaju, istovremeno se postavljaju duboka pitanja o posljedicama algoritamskih odluka.

CroAI ovim je pitanjima odlučio pristupiti na drugačiji način putem tzv. “Fight Club-a”, debate sa stranama suprostavljenima u mišljenju, moderatorom i interaktivnom publikom koja se u svakom trenu može ubaciti u raspravu.

“Cilj Fight Club-a je kroz zanimljivu, žustru i interaktivnu raspravu potaknuti dijalog i skrenuti pažnju na teme koje su u društvu možda “kontroverzne”, ali o kojima se treba pričati i o kojima treba razmišljati kako bi pozicija umjetne inteligencije u društvu bila transparentnija.” poručila je predsjednica udruge, Martina Silov.

Jedno je sigurno – o ovim se temama treba raspravljati, a mjesta u ringu ima za više od dvoje!

Vidimo se u utorak 13.2.2024. u 18:00h na trećem CroAI Fight Club-u, a prijaviti se možete putem linka: https://lu.ma/v6a7cgvc

 

Komentari