Naslovnicaa Aktualno Najavljena digitalna transformacija hrvatskog turizma

Najavljena digitalna transformacija hrvatskog turizma

90
Podijeli

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, ove je godine posvećen temi „Turizam i digitalna transformacija“ kojom se želi podići svijest o važnosti digitalnih tehnologija u razvoju turizma. Ususret Svjetskom danu turizma ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasili su značaj digitalne transformacije u povezivanju dionika u turizmu, promociji i uspostavi efikasnog poslovanja.

Projekt „Hrvatski digitalni turizam: e- turizam“ vrijedan četrdeset milijuna kuna ima za cilj daljnje povezivanje korisnika i javne uprave u turizmu kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva građana, smanjenje troškova pružanja javnih usluga, pružanje ažurnih turističkih informacija građanima i e-usluga. Projekt će se provoditi u više faza te će kroz novo razvijene javne e-usluge, među kojima je i već svjetski nagrađen sustav za odjavu i prijavu gostiju eVisitor, povezati postupke više tijela javne uprave u integrirani državni informacijski sustav.

Da hrvatski turistički sektor prati suvremene tehnološke trendove naglašava i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. „Podsjećam kako je sustav eVisitor početkom ove godine osvojio treću nagradu UNWTO-a i to u kategoriji turističkih inovacija i tehnologije. Riječ je o nagradi koja predstavlja veliko međunarodno priznanje za hrvatski turizam, ali i dokaz da je Hrvatska danas prepoznata kao jedan od lidera u turističkoj industriji svijeta te da svojim znanjem namećemo trendove u globalnim okvirima. Siguran sam kako će projekt Hrvatski digitalni turizam naš cjelokupni turistički sustav podići na još višu razinu učinkovitijeg poslovanja te kako će mnogim kolegama iz drugih zemalja poslužiti kao primjer dobre prakse“, zaključio je direktor Staničić.

Hrvatska već godinama, u svojim brojnim destinacijama, aktivno slavi Svjetski dan turizma koji će i ove godine biti obilježen prezentacijama digitalnih tehnologija u turizmu. Ovogodišnja središnja proslava Svjetskog dana turizma održat će se u Budimpešti, a više o povijesti Svjetskog dana turizma, ovogodišnjoj temi, porukama glavnog tajnika UNWTO Zuraba Pololikashvilija i domaćina središnje proslave te direktora mađarske agencije za turizam, Zoltana Gullera, možete pronaći na mrežnim stranicama Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Komentari