Započinje svemirski turizam! Jeff Bezos uspješno poletio u svemir

17

Milijarder Jeff Bezos uskoro ide u prvi let u svojem raketnom brod New Shepard s posadom. Pratit će ga Mark Bezos, njegov brat Wally Funk, 82-godišnji pionir svemirske utrke i 18-godišnji student.

Putovat će u kapsuli s najvećim prozorima koji će mu pružati zapanjujući pogled na Zemlju. New Shepard, koji je izgradila Bezosova tvrtka Blue Origin, osmišljen je kako bi služio rastućem tržištu svemirskog turizma. Među putnicima su najstarija osoba koja je bila u svemiru – gospođa Funk – i najmlađi, student Oliver Daemen.

“Uzbuđen sam. Ljudi me stalno pitaju jesam li nervozan. Nisam baš nervozan, znatiželjan sam. Želim znati što ćemo naučiti”, rekao je Bezos u intervjuu za CBS News. “Trenirali smo. Ovo vozilo je spremno, ova posada je spremna, ovaj tim je nevjerojatan. Jednostavno se osjećamo jako dobro zbog toga.”

Gospođa Funk komentirala je: “To će se dogoditi! Dugo sam čekala i dugo sanjala da odem u svemir.” Rekla je da će izvoditi salta i padove dok je bestežinskom stanju. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća, gospođa Funk bila je jedna od članova ženske grupe zvane Merkur 13, koja je podvrgnuta istim probirnim testovima kao i muški astronauti, ali koja nikada nije morala letjeti u svemir zbog spola.

U 15:00 sati četvero će putnika raketom krenuti s Bezosovog privatnog lansirnog mjesta u blizini Van Horna u Teksasu. “Otprilike smo četiri minute u nultoj gravitaciji i moramo izaći sa svojih sjedala, raskopčati se, plutati uokolo, gledati tanki ud Zemljine atmosfere”, rekao je Bezos za CBS News.

New Shepard je 18.3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računalom. Posada New Sheparda provest će nekoliko minuta izvan Karmanove linije – međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, mada letjelica može doseći visinu od 106 kilometara. Tijekom putovanja posada će nekoliko minuta osjetiti bestežinsko stanje te će moći vidjeti zakrivljenost planete kroz, kaže Blue Origin, najveće prozore ikada korištene u svemirskom prometu.

Današnje putovanje važan je događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog turizma koji bi kroz deset godina mogao, prema švicarskoj investicijskoj banci UBS, dosegnuti 3 milijarde dolara godišnje. Još jedan milijarder, Elon Musk, planira poslati u potpunosti civilnu posadu na još ambiciozniji let u rujnu – višednevnu orbitalnu misiju svoje kapsule Crew Dragon.

Raketa je uspješno lansirana u svemir, prešla Karmanovu liniju te se oko 15:20 sati vratila na Zemlju.Najbolji dan ikada”, rekao je Bezos nakon slijetanja. Otvoren je pjenušac nakon uspješnog slijetanja. Na mjestu slijetanja nalazili su se i članovi obitelji.

Izvor: BBC

Komentari