[VIDEO]Otvoren najdublji bazen u Varšavi. Pogledajte kako izgleda!

19

Ronilački bazen dubok 45,5 metara s umjetnim podvodnim špiljama i ruševinama Maja otvoren je ovog vikenda u blizini Varšave. Kompleks, nazvan Deepspot, uključuje čak i malu olupinu za ronjenje, a smatra se da je to najdublji bazen na svijetu.

Ima 8000 kubika vode što je 20 puta više vode nego u običnom bazenu. Za razliku od običnih bazena, Deepspot se može otvoriti unatoč mjerama uvedenim zbog koronavirusa u Poljskoj jer je to centar za obuku koji nudi tečajeve. U planu je i hotel sa sobama iz kojih će gosti moći promatrati ronioce na dubini od pet metara.

“To je najdublji bazen na svijetu”, rekao je direktor Deepspota Michal Braszczynski, 47-godišnji zaljubljenik u ronjenje. Do sada, nositelj Guinnessova svjetskog rekorda nalazio se u Montegrotto Termeu u Italiji. Spomenuti bazen dubok je 42 metra. Bazen Blue Abyss koji se planira otvoriti u Britaniji 2021. godine bit će dubok 50 metara.

“Ovdje nema veličanstvenih riba ili koraljnih grebena, pa to nije zamjena za more, ali je definitivno dobro mjesto za učenje i trening kako biste sigurno ronili u otvorenoj vodi”, rekao je Przemyslaw Kacprzak, 39-godišnjak instruktor ronjenja. “I zabavno je! To je poput vrtića za ronioce!”

Jerzy Nowacki, 30-godišnji šumarski službenik i ronilački novak, rekao je: “Prvi put smo se spustili pet metara, ali vidite sve do dna – olupine, špilja – veličanstveno je!” Braszczynski je rekao da će bazen “koristiti i vatrogasci i vojska. Postoji mnogo scenarija za obuku, a možemo i testirati različitu opremu”.

Tijekom dvije godine potrebne za izgradnju bazena utrošeno je oko 5000 kubika betona, a bazen je ukupno stajao oko 8,9 milijuna eura, 10,6 milijuna dolara.

Izvor: France24

Komentari