[VIDEO]Nasilni protesti već drugi dan u Bejrutu nakon eksplozije, ministri dali ostavku

11

Dvojica libanonskih ministara dali su ostavku nakon razorne eksplozije u Bejrutu u kojoj je poginulo više od 150 ljudi, jer su nasilni protesti zahvatili grad drugi dan. Dok su prosvjednici pozvali na neprestani ustanak kako bi svrgnuo čelnike zemlje, policija je ispalila suzavac i sukobila se sa stotinama ljudi koji su pokušali upasti u parlament koji je bio dobro čuvan. Interventni policajci sukobili su se s prosvjednicima koji su se u velikom broju okupili kod Trga parlamenta i obližnjeg Trga mučenika.

„Dali smo tim vođama toliko prilika da nam pomognu, a oni su uvijek iznevjerili. Želimo da odu, posebice Hezbolah, jer je to milicija i samo zastrašuje ljude svojim oružjem”, rekao je jedan od prosvjednika.

Požar je izbio na ulazu u trg parlamenta dok su prosvjednici koji bacaju kamenje pokušali provaliti u ograđeni prostor. Ministar informacija Manal Abdel-Samad rekao je da podnosi ostavku “s obzirom na razmjere katastrofe” i “kao odgovor javnosti na promjenu”. Nekoliko sati kasnije odstupila je i ministrica zaštite okoliša Kattar Demianos. Ostavke sugeriraju da se sukobljena vlada možda razrušivala nakon eksplozije i podigla bijes javnosti na nove razine.

Međunarodni donatori, koji su se pridružili telekonferenciji u nedjelju, obećali su 300 milijuna dolara za obnovu razorenog područja u Libanonu, ali samo ako državni čelnici pristanu na reforme koje zahtijevaju prosvjednici.

Izvor: Sky News

Komentari