[VIDEO]Hrabre žene progovorile o svojem iskustvu s pobačajem: “Nakon pobačaja donijela sam odluku da ću svima pričati o time baš zbog stigme”

78

Svi govore o pravu na pobačaj – svećenici, političari, liječnici, neokonzervativne udruge. 28. rujna, povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj, o pravu na pobačaj i pobačaju uživo na Facebook stranici Platforme za reproduktivnu pravdu u u sklopu kampanje 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava, govorile su tri žene koje su ga i napravile, a čiji su glasovi oni koje u javnom prostoru naprosto ne čujemo jer je pobačaj stigmatiziran i žene doživljavaju osude okoline i stoga se rijetko kada usude javno progovoriti.

O pobačaju, svom iskustvu prekida trudnoće, razlozima, osjećajima i razmišljanjima su govorile Anamaria Ružak, Ana Kolar i Marinella Matejčić uz moderaturu Petre Karmelić. Podijelile su s javnosti zašto su se odlučile imenom i prezimenom istupiti javno u zemlji u kojoj je prekid trudnoće toliki tabu, ali istovremeno i nevjerojatan motiv za dijeljenje građanstva, ovisno o tome kako glavnim akterima koji ga nastoje zakinuti odgovara.

“Svjesne smo da u okruženju u kojem nam se svakodnevno pokazuje kako naši životi nisu važni, a postupke i odluke o kojima nam ovisi zdravlje i egzistencija nastoji se na sve načine stigmatizirati, o pobačaju i kršenju prava pacijentica nije lako govoriti. Ali svaki glas dio je borbe za siguran, dostupan i besplatan pobačaj, borbe za reproduktivna prava i kvalitetan zdravstveni sustav. Reproduktivna prava neodvojiva su od socijalnih prava – nedopustivo je da pravo na pobačaj, dostojanstvenu i sigurnu trudnoću i porod ili redovitu ginekološku skrb bude dostupno samo onim ženama kojima ekonomsko-socijalni status dopušta da za navedene zdravstvene usluge plate kada ih zatrebaju. Svjedočimo kako se reproduktivna prava u ovom društvu urušavaju i upozoravamo na potencijalno daljnje urušavanje ukoliko novi Zakon o pobačaju ne bude zakon koji će u središtu imati potrebe i dostojanstvo pacijentice.”

Više o govornicama: Anamaria Ružak (31), je majka trogodišnjeg djeteta, profesorica engleskog jezika, terapijska učiteljica i vlasnica Centra engleskog jezika – centar specijaliziran za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, učenju i ponašanju tipa ADHD, spektar autizma, sindrom down, disleksija, disgrafija, diskalkulija, darovitost, itd. Trudnoću je prekinula u listopadu 2019. godine.

Ana Kolar (32) je fitness instruktorica, blogerica, kolumnistica, povremeno novinarka i svakodnevno apsolventica talijanistike i južne slavistike. Trudnoću je prekinula u travnju 2008. godine.

Marinella Matejčić (33) je Voditeljica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u PaRiteru, povremena novinarka te savjetnica FRIDA Fonda i Urgent Action Fonda. Majka je jedne djevojčice. Trudnoću je prekinula u prosincu 2010.

Komentari