[VIDEO]Francuska zabranjuje nizozemski TV reklamu za bicikl zbog stvaranja “atmosfere straha” o automobilima

21

TV reklama za bicikl nizozemskog podrijetla zabranila je francuska zaštitarska kuća zbog stvaranja “atmosfere straha” prema automobilima. Unatoč emitiranju na nizozemskoj i njemačkoj televiziji, Autorité de régulation professionnelle de la publicité rekao je da je reklama za bicikl VanMoof nepravedno diskreditirala automobilsku industriju.

Reklamu krasi sjajni crni automobil na kojem su reflektirane slike dimnjaka, bljeskajuća svjetla vozila hitne pomoći i prometne gužve. Vozilo se topi kako bi se transformiralo u najnoviji e-bicikl nizozemske tvrtke, praćeno oznakom: “Vrijeme je za vožnju u budućnosti”.

“Neke su slike u odrazu automobila prema našem mišljenju neuravnotežene i diskreditiraju čitav automobilski sektor”, navedeno je u izvještaju ARPP-a upućenom VanMoofu. “Slike tvornica / dimnjaka i nesreće stvaraju atmosferu straha. One će se morati prilagoditi.” Francuski reklamni kôd zabranjuje korištenje straha i patnje u reklamama.

Kao odgovor, proizvođač bicikala optužio je ARPP da pokušava zaštititi francusku automobilsku industriju, nakon što je prodaja pala za vrijeme pandemije koronavirusa. Prodaja francuskih proizvođača prepolovila se u svibnju, prisilivši predsjednika Emmanuela Macrona da pokrene plan spašavanja za ovu industriju vrijedan 8 milijardi eura, čiji brendovi uključuju Peugeot, Citroën i Renault.

Osnivač VanMoofa, Taco Carlier, rekao je da neće uređivati ​​reklamu kako bi ga se emitiralo. “Nevjerojatno je da je automobilskim tvrtkama dopušteno da prikriju svoje ekološke probleme, dok cenzuriraju one koji to pitanje dovode u pitanje”, rekao je. “Televizijska reklama emitirana je dva tjedna ranije u Nizozemskoj i Njemačkoj. Tamo je spot dobro prihvaćen od strane javnosti. U reklami automobili odražavaju prošlost utrka, pozivajući gledatelje da razmisle o svojim načinima prijevoza u gradu radi čistije, zelenije budućnosti. Ispitivanje statusa quo uvijek će dovesti do sukoba, ali to smo željeli postići od početka.” Stéphane Martin, predsjednik ARPP-a, odbacio je kritike kompanije. U razgovoru s informativnim kanalom Franceinfo, rekao je. “To je klasičan odgovor na pitanje naše neovisnosti i privlačenje medijske pažnje uzvikom “cenzura. Ne možemo si priuštiti da čitave sektore stavimo u loše svjetlo. To je važan preduvjet za fer konkurenciju. U nekim je područjima reklama predaleko došla, s nepotrebnim slikama, poput dima iz tvorničkih dimnjaka, koji nemaju nikakve veze s automobilskom industrijom. “

Izvor: The Guardian

Komentari