Video prikazuje prekrasne 4K fotografije Marsa koje je NASA snimila u misiji otkrivanja života na crvenom planetu

42

NASA-ini roveri poslali su na Zemlju visokokvalitetne slike, pružajući bliži pogled na Mars i površinu crvenog planeta

ElderFox Documentaries stvorio je nevjerojatan 10-minutni videozapis koristeći 4K slike koje su snimila tri NASA rovera. Svaka od ovih slika prikazuje Mars i nevjerojatnu ljepotu crvenog planeta. Nikad prije nismo vidjeli nešto slično, a ovo je definitivno ugodno iskustvo.

Jedan videozapis sadrži preko 1.000 visokokvalitetnih slika snimljenih 2019. godine. Prikazuje krater Santa Maria, liticu Burns, ulaz u dolinu Maratona i mnoga druga popularna mjesta na planetu. Zanimljivo je primijetiti da je samo rover Curiosity u ovom trenutku u potpunosti operativan. “Ovo je prvi put da su Marsovske snimke prikazane u zapanjujućoj, 4K rezoluciji”, kaže pripovjedač.

Koliko vidimo, Mars je nekad bio vodeni planet. Drugim riječima, crveni planet je možda imao života u prošlosti. “Rover je istraživao područje nazvano “Glen Torridon” za koje se pretpostavljalo da sadrži velike količine gline. Glina pronađena na Marsu signalizira prisutnost vode u prošlosti. U ovom trenutku, 2020. godine, NASA-ini roveri pronašli su nepobitne dokaze da je Mars nekada bio vodeni planet. “

Video je objavljen nakon slanja drugog rovera na Mars, na oko 95 milijuna km od našeg planeta. Rover Perseverance lansiran je iz svemirskog centra Kennedy 30. srpnja. Sletjet će u krater Jezero na Marsu u veljači 2021. godine.

Očekuje se da će ovaj rover snimiti nevjerojatne slike poput Curiositya, čiji je primarni fokus potraga za mikrobnim životom. Skupljat će i čuvati uzorke marsovskih stijena i prašine. Rover će tražiti super sitne žive organizme na crvenom planetu. Ako se to dogodi, mogli bismo biti svjedoci prvog otkrića vanzemaljskih oblika života.

Ovo je možda jedno od najvećih otkrića u povijesti čovječanstva. Stručnjaci iz NASA-e puni su nada i očekivanja. To je tako izvanredna ekspedicija, a rezultati će zasigurno biti nevjerojatni.

Misija Mars 2020 dio je većeg programa koji uključuje misije na Mjesec kao način pripreme za ljudsko istraživanje crvenog planeta”, kažu stručnjaci iz NASA-e. “Okupirana povratkom astronauta na Mjesec do 2024. godine, NASA će uspostaviti trajnu ljudsku prisutnost na Mjesecu i oko njega do 2028. godine putem NASA-inih planova za istraživanje Artemide.”

Izvor: Mirror

Komentari