Video koji para srce: Ožalošćena majka dupina danima je bila uz svoje umrlo mladunče i nosila ga na leđima

92

Majka dupina viđena je kako nosi svoje mrtvo mladunče na leđima usred Sredozemnog mora.

Tragičan i rijedak trenutak uhvatila je 29-godišnja Margarita Samsonova, kreatorica ekoloških sadržaja. Margarita, koja živi u Lisabonu, vjeruje da je ovo jedini put da je takvo ponašanje viđeno u Europi te je predstavljalo nevjerojatan uvid u to kako životinje  doživljavaju tugu.

Bila je na moru otprilike pet sati i vraćala se sa svojim timom u luku kada su ugledali jato dupina. “Bili su to vrlo pomiješani osjećaji”, rekla je Margarita. “Odmah sam zaplakala, bilo je stvarno srceparajuće i stvarno bolno gledati ovo. U isto vrijeme bilo je jako uzbudljivo, jer je ovo bilo nešto novo, shvatili smo da je to nešto što nikada prije nije bilo dokumentirano.”

Margarita je studirala zoologiju na Sveučilištu Oxford Brookes i uhvatila je trenutak dok je pratila istraživački tim. Skupina koju su predvodili istraživači iz AIMM-a, udruge za istraživanje mora iz Portugala, bila je na ekspediciji uz obalu Albufeire.

Margarita je objasnila da ih je jato od otprilike 25 dupina privuklo prvotno zbog čudnog ponašanja koje su pokazivali

“Dupini su se ponašali vrlo neobično, skakali su više nego što je normalno i ispuštali vrlo čudne zvukove”, prisjetila se. “Tada smo primijetili majku s mladunčetom, a mladunče je bilo mrtvo. Bilo je jasno da je pokušavala izvući bebu na površinu. Stvarno se činilo kao trenutak tuge koju su izrazili i majka i drugi dupini.”

Margarita je objasnila da nije sigurno što bi to ponašanje moglo značiti.

No, rekla je kako je voditeljica istraživačkog tima istakla da ovo ponašanje pokazuje istinski izraz tuge od strane majke. Occamova britva sugerirala je majka dupina zapravo ne želi priznati da je njezino mladunče mrtvo.

Ovo ponašanje već je dokumentirano kod dupina u Atlantskom oceanu. Dr. Joan Gonzalvo iz Jonskog projekta, koji financira Tethys Research Institute, vidjela je dobre dupine kako se brinu za mrtvo mladunče u tri navrata.

Dakle, moja je hipoteza da kada su majke nosile svoju mladunčad nekoliko dana. To je bilo zato što je mladunčad bila tek rođena, pa je smrt bila neočekivana i iznenadna”, rekla je dr. Gonzalvo za BBC. “Majkama je trebalo više vremena za tugovanje.”

Izvor: Good News Network

L.B.

Komentari