Ukrajina pobijedila na 66. izdanju Eurovizije!

68

Na 66. izdanju Eurovizije, pobjedu je odnijela Ukrajina. Veliko finale Eurovizije ove se godine održalo u punoj dvorani PalaOlimpico u Torinu. Kalush Orchestra izveli su pjesmu “Stefania” i dobili najveći broj glasova publike.

Nakon nastupa Kalush Orchestra poslao je potresnu poruku s pozornice za pomoć ratom pogođenoj Ukrajini. “Molim vas sve , pomozite Ukrajini, pomozite Mariupolju i Azovstalu, odmah”, poručio je pjevač i izazvao lavinu podrške.

Hrvatski žiri 12 bodova dodijelio je Srbiji, 10 Portugalu, 8 Ukrajini, 7 Litvi, 6 Španjolskoj, 6 Švedskoj, 4 Italiji, 3 Grčkoj, 2 Nizozemskoj i jedan glas Švicarskoj. Prema bodovima žirija prva tri mjesta držale su Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Španjolska. Ukrajina je, prema bodovima žirija, bila tek na četvrtom mjestu. Ipak, publika je Ukrajini dodijelila čak 439 bodova, tako da je ukupno pobijedila s 631 bodom.

Srpska predstavnica Konstrakta osvojila je peto mjesto.

Nakon pobjede Ukrajine objavljeni su i konačni rezultati polufinalnih večeri. Hrvatska predstavnica Mia Dimšić je u prvoj polufinalnoj večeri osvojila 75 bodova te završila na 11. mjestu. To znači da je Miji Dimšić finale izmaknulo za samo jedno mjesto.

L.B.

Komentari